To moja gouda która ma pół roku, nie wiem ile dokładnie bo jak zwykle nie zapisałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wypadało by zjeść ale jakoś nie mam okazji.

#serowarstwo #hobby

Edit: ma 4 miesiące... Sprawdziłem na hejto
62b426dd-fbe3-4b42-ab6f-1e6803e60ddc
maximilianan

@cebulaZrosolu czyja to pięta?

cebulaZrosolu

@maximilianan gdzie?


Obstawiam Achillesa

starszy_mechanik

@maximilianan pewnie papieża bo żółta

maximilianan

@cebulaZrosolu jak coś to mój kolega poleca

f215bb59-82f4-4112-b0e8-8408dff790a2
slynny_skorpion

gouda, lepsza niż wygląda

HolQ

@cebulaZrosolu sam robiłeś?

HolQ

@cebulaZrosolu spoko, nie wiedziałem . Spróbowałby takiego sera kurde

cebulaZrosolu

@HolQ mieszkasz w jednym z najbardziej serowych krajów na świecie, wykorzystaj to ( ͡° ͜ʖ ͡°)

HolQ

@cebulaZrosolu dużo miejsca potrzeba? Bo nie mieszkam sam a w pokoju fermentacja średnio mi się widzi xD

cebulaZrosolu

@HolQ można w lodówce go dojrzewać, jak chcesz to Ci mogę zrobić zdjęcie przepisu z książki z której ja robiłem, ale są i w necie przepisy


https://domowyserowar.pl/przepisy/3-gouda.html


No i prasować go trzeba, ale to hantelek, butla 5l wody czy książki :p


Musisz na początku zainwestować w bakterie, podpuszczkę, foremkę itp.

HolQ

@cebulaZrosolu dzięki.

wiatraczeg

@cebulaZrosolu Wygląda jak liliput z Biedronki.

cebulaZrosolu

@wiatraczeg pokazać Ci prawdziwego liliputa? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

wiatraczeg

@cebulaZrosolu mi nie musisz, ale uważaj na śnieżnego koczkodana, hej

libertarianin

"Dawno, dawno tymu, za siedmioma chujami, za siedmioma zekami, w okolicach Gubałówki mieskał Tomisław Apoloniusz Curuś Bachleda Farel, jak ten piecyk z dmuchawą. "


#pdk

spodziewaj się śnieżnego koczkodana

f3ebb574-4f90-4d99-adfc-5955835d7250

Zaloguj się aby komentować