Pierwszy chleb na zakwasie. Muszę powiedzieć, że wypieki drożdżowe są wiele łatwiejsze, ale ten chleb jest naprawdę smaczny. Oj!
Jakby kto chciał przepis, to zrobilem z aniagotuje. Problemem było wyrobienie ciasta, ciągle się kleiło, nieznośnie. Jeszcze nie wiem jak to dobrze zrobić. Drożdżowe poprostu robię w mikserze planetarnym, to ciasto jest zupełnie inne....
Udało się jednak, a efekt zadowalający 😁
Wygląda jak starożytne ruiny z lotu ptaka
@ada-szubak - a jak wygląda w środku?
Nie mam fotki środka, a chleb już zjadłem. Kolejny będzie za tydzień, w weekend. W dzień roboczy niedałbym rady wszystkiego ogarnąć. W środku nie był bardzo wyrośnięty, w semsie nie było wielkich dziur, raczej jak w chlebie ze sklepu. Ale był dużo smacznienszy :-)
też robiłem wg Ani i też mi się kleiło ciasto jak złe, aż mi ręce mdlały przy wyrabianiu, ale chleb wyszedł dobry :)
@ada-szubak @slawek-borowy Ja używam do wyrabiania ciasta maszyny do chleba. To są śmiesznie tanie rzeczy, kilkaset złotych, a nie trzeba się męczyć i brudzić. Ciasto na pizzę też pięknie wyrabia.
@Pan_Buk w sensie robot planetarny z hakiem czy jaki tam masz wynalazek do wyrabiania ciasta?
@Lunek1 nie. Wypiekacz do chleba, taki jak tutaj:
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/wypiekacze-do-chleba
Poznaję to znamię, przecież to Anna, żona Barona ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To ciasto się z reguły mocno klei do trzeciego - czwartego składania. Polecam zwilżyć ręce.
Kurła, myślałem że to pieniek z drzewa trafionego piorunem.
@ada-szubak I co, ugniatałeś tak długo aż przestało być lepkie czy sypałeś mąkę? Ja też kiedyś robiłem z jej przepisu i wsypałem ze 2x więcej mąki niż ona podała tak się lepiło.
Ugniatałem pierw w robocie planetarnym, potem bardzo długo ręcznie, ale kleiło się niemiłosiernie, więc dodałem mąki. Duuużo mąki.
@ada-szubak bardzo ładny, stylizowany na Popka
@ada-szubak ależ piękny!
Zaloguj się aby komentować