Takie coś wrzucasz do słodzonej herbaty, by stworzyć napój kombuczę. To coś to grzybek japoński czy inaczej SCOBY (z ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts, czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży).
„Grzybek” to galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie zbudowana z celulozy wraz z żyjącymi tam w symbiozie mikroorganizmami. Barwa napoju zależna jest od rodzaju herbaty użytej do fermentacji.
Galareta może być użytkowana wiele razy do fermentacji. Po każdym razie nadbudowuje się.
@MG78 może kiedyś się skusisz, aby nagrać film o tym?
„Grzybek” to galaretowata struktura o białej lub jasnopomarańczowej barwie zbudowana z celulozy wraz z żyjącymi tam w symbiozie mikroorganizmami. Barwa napoju zależna jest od rodzaju herbaty użytej do fermentacji.
Galareta może być użytkowana wiele razy do fermentacji. Po każdym razie nadbudowuje się.
@MG78 może kiedyś się skusisz, aby nagrać film o tym?
Rzeczywiście wygląda, jakby ją już ktoś spożywał drugi raz...
@mejwen ja lubię kombuchę /╲/\╭( ͡° ͡° ͜ʖ ͡° ͡°)╮/\╱<br />
ale robić mi się nie chce
słyszałem że mogą tam się składować pasożyty tasiemca
Korci mnie żeby spróbować, ale znając mnie, to po miesiącu nie będzie chciało mi się tym zajmować i się zepsuje xD
Zaloguj się aby komentować