Mocno czosnkowa pierś z kurczaka. Wszystko ładnie się skleiło, choć nie trzyma się jakoś perfekcyjnie ale jest bardzo smaczne także super ☺️
Założę się o każde pieniądze, że to zdjęcie już było
edit: dobra, nie o każde
@Heheszki nie było, zrobiłem je chwilę temu
@Lubiepatrzec jak robisz całe cycki? Zastanawiałam się kiedyś nad zrobieniem
@moll kroję w kawałki, bo wtedy jest większa powierzchnia i łatwiej o sklejenie, choć pierś jest bardzo chuda i nie zawsze jest idealnie. Gotowe przepisy znajdziesz na kanale nomart, bo ja robię na oko. Jak masz pytania co do tego kawałka to pytaj śmiało.
@moll dodatkowo w kawałkach jest więcej smaku, bo sól i przyprawy są na większej powierzchni.
@moll dodam do siebie że pan Artur to fachowiec jest
@Lubiepatrzec @moll Dawno nic z szynkowaru nie robiłem, ale się tak zastanawiam czy piersi jednak nie robić w niższej temperaturze niż 72 st. C, bo przecież można chwile dużej w niższej (bakterie zabije) a może miej sucha będzie pierś.
@chwastyodkuchni moja nie jest sucha ani trochę a robię do 72 stC. Mam taki patent, że po wyjęciu z szynkowaru odpinam sprężynę i pozostawiam mięso z całym płynem bez chłodzenia na godzinkę czy jakoś tak i wtedy i "odpuszczone" mięso wchłania jak gąbka płyn i to chyba dużo daje w temacie wilgotności.
@Lubiepatrzec no to jest standardowe postępowanie z szynkowarem imho
@Lubiepatrzec Nie znałem sposobu, wypróbuje przy okazji.
@wonsz niekoniecznie, Pan Nomart kazał wylewać (w niektórych filmach przynajmniej)
@Lubiepatrzec a to wiem, ale korci mnie zrobić kiedyś w całości.
Każdy ma jakieś zboczenia xD
@wonsz wiem, mam jego książkę, nawet zajrzałam!
@chwastyodkuchni ja na razie odpuszczam, aż młodszy nie będzie bardziej kumaty, bo teraz albo pilnowanie gara albo dziecka
@Lubiepatrzec a to nie wiem, ja bardzo sobie cenię wiedzę tego niedźwiedzia ale sam sroce spod ogona nie wypadłem więc myślałem od strony fizyko-chemicznej chłopskiego rozumu, tj. sprężyna dociska wsad żeby się zespolił w blok, temperatura dodatkowo pozwala sokom wyjść i mięsu się bardziej pod naporem skompresować, ale jak już białka się połapią w nową strukturę to można nacisk odpuścić żeby część soków wróciła. Skąd to wiem? Bredzę.
@moll robiłem niedawno i jest gorzej niż pokrojone. Smak nie wnika tak do mięsa. Nie polecam.
Plus taki, że masz duże kawałki, które siłą rzeczy się nie rozpadną ale pomiędzy całymi piersiami trudno uzyskać sklejenie.
@moll W duo nie ma Sous-vide? Sporo by ułatwiło.
@Lubiepatrzec a nastrzykiwanie marynatą?
@moll nie wiem, pewnie można ale ja jestem leniwy. Wolę pokroić i obsypać całość przyprawami i solą + żelatyna jak trzeba.
@moll Jak chcesz robić w kawałku to weź pierś indyka żeby był faktycznie jeden kawałek, bo wtedy znika kwestia klejenia.
@chwastyodkuchni w tym z midei w ogóle pokręcone, bo niby w instrukcji deklaracja, że program jest, ale nie ma funkcji wprost, za to wolnowar działa dyskusyjnie.
Tak wygląda ten schabik. Część płynu wchłonął, z reszty galaretka, trochę go z niej ociekam teraz
@Lubiepatrzec spoko
@Lubiepatrzec ale kurczaka łatwiej zapakować, nawet jak się nie skleją
@moll no próbuj, na pewno jak ułożysz piersi wzdłuż, pionowo, to będzie większa szansa na ładny wyrób niż tak jak ja, władowałem trzy, jedna po drugiej i elo.
@Lubiepatrzec za jakiś czas. Na razie ogarniam sous vide w wolnowarze
@moll Teraz na spokojnie przyjrzałem się fotką tego modelu i w opisie jest sous vide a na zdjęciach promocyjnych nie wymieniają. Może jest ukryty w manual setting?
@chwastyodkuchni w manual setting to gotowanie ciśnieniowe na low da się ustawić xD ta instrukcja to takie bieda, że daj spokój
Gdyby nie ta od IP to bym poległa
@moll A przy slow nie da się tym regulować? No ale skoro jest wzorowany na duo to chyba nie będzie sous vide i regulacji slow.
@chwastyodkuchni no właśnie slow nie ma regulacji i to mnie zmyliło
@moll Tylko jakoś nie używam niższego ciśnienia, bo to głownie do warzyw a nie maiłem czasu/ochoty ogarniać jak gotować kalafiora/brokuła ile pod ciśnieniem a potem ile do spuszczenia ciśnienia. wrzucam do zwykłego garnka i dziabie nożem xD
@chwastyodkuchni teoretycznie jest tabelka z czasem
@moll Pani kto by miał czas instrukcje czytać, nawet teraz nie wiem gdzie ją mam xD Tak wiem, są online na stronach sklepów.
@Lubiepatrzec Ja tu widzę dwa tłuste, szczęśliwe, śpiące koty, jeden śpi na plecach.
@Opornik Ok, masz mnie, mam na imię Alf
Zaloguj się aby komentować