Szarpana wieprzowina

Zrobiłem w zeszły weekend, żeby ugościć znajomych i byłem tak chwalony, że aż popadłem w samozachwyt i postanowiłem podzielić z Wami Przepis to mieszanka kilu przepisów z neta.

Mięso.

Kupiłem 2 kilogramy łopatki wieprzowej. Karkówka też będzie dobra - kluczem jest użycie jednak troszeczkę tłustszego mięsa w tym daniu. Dokładnie natarłem solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Tak natarte mięso odstawiłem do lodówki na pół godziny z powodu przygotowywania innych rzeczy, ale przy tak bazowym przyprawianiu (sól, pieprz, czosnek) to "leżakowanie" jest raczej niepotrzebne i można przejść z miejsca do następnego etapu. Nie używajcie świeżego czosnku w tym miejscu! Spali się i doda nieprzyjemną gorycz do mięsa! Ja łopatkę miałem w jednym kawałku, który praktycznie sam rozkładał się na mniejsze. Pokroiłem więc te 2 kg na łącznie 5 kawałków, by łatwiej można było z nimi pracować. Zastanawiałem się czy za wszelką cenę nie starać się by były sobie równe i równo się potem gotowały, ale ostatecznie stwierdziłem, że przy slowcooking troszeczkę inny czas dojścia różnych kawałków mięsa, może dać trochę różne wrażenia smakowe, a skoro wszystko potem poszarpiemy i zmieszamy to w sumie może być zaleta a nie wada. Ostatecznie skończyłem z dwoma dużymi, jednym średnim i dwoma mniejszymi kawałkami łopatki.

Na patelni rozlałem 1-2 łyżeczki oliwy, rozgrzałem dobrze całość i zacząłem obsmażać mięso. Nie podam Wam w minutach ile na stronę - chodzi o to by wierzch się zarumienił i ściął. Ważne jest by mięso obsmażyć z KAŻDEJ strony, nie tylko "górę i dół". Jak się delikatnie poprzypala w kilku punktach, to fajnie - będą ziarna troszeczkę innego smaku w końcowym produkcie.

Ja do dalszych etapów używałem Instant Pot Duo w funkcji wolnowaru. Był to mój pierwszy raz z tym urządzeniem więc nie odważyłem się użyć jeszcze go do obsmażania wieprzowiny. Jednak następnym razem spróbuję obsmażyć mięso właśnie w nim i później zdeglasować jakimś alkoholem (burbon?) zmieszanym z sokiem pomarańczowym, powinno to dodać jakieś kolejne nuty do mięsa.
Na dnie naczynia trzeba ułożyć 2-3 cebule pokrojone w grube +- 1,5cm krążki. Ułożymy na nich mięso tak by nie dotykało bezpośrednio dna naczynia podczas powolnego gotowania. Miedzy cebule powrzucałem ze 4-5 rozgniecionych i obranych ząbków czosnku. Całość zalałem sokiem pomarańczowym. W Instant Pot 5,7L użyłem około 200ml soku. Chodzi o to by zalać cebulę tak, by mięso także leżało już w soku ale nie wlewać tam jakiś 2L, bo to nie zupa ani sangria. Do soku dodałem 2 łyżki sosu worcestershire. Następnie przygotowałem mieszankę przypraw. 3 łyżeczki oliwy, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki świeżo roztartego pieprzu, 3 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne. Tą pastą wysmarowałem dokładnie obsmażone mięso. Przy mojej ilości mięsa, pasty okazało się być odrobinę za mało - zastanówcie się nad przeskalowaniem przepisu, albo bądźcie bardzo dokładni w wmasowywaniu przypraw. Przyprawione mięso kładziemy na cebulach, przykrywamy naczynie i włączamy wolnowar. Niestety mój IP nie daje możliwości mieszania programów. Normalnie ustawiłbym 1 godzinę high i 7 low, tutaj dałem 10 low. Myślę, że przesadziłem troszeczkę i 6 mid byłoby nawet lepsze, ale jak wspominałem - to był mój pierwszy raz z InstantPot, a mięso wyszło wyśmienicie.

Sos BBQ

Po zakończonym gotowaniu wyjmujemy delikatnie mięso i odkładamy to pojemnika przykrytego folią aluminiową. Dajemy mięsu trochę "odpocząć" w nadal ciepłej temperaturze.
Po gotowaniu powinniśmy mieć masę płynu w garnku. Za pomocą sitka odłowiłem z niego cebule, czosnek i resztki przypraw. Trochę rozdrobnionej cebuli i czosnku dodałem potem do mięsa jako lekkie uzupełnienie. Natomiast garnek z płynami zacząłem podgrzewać tak by zacząć redukować płyn. Gdy się dobrze podgrzał i zredukował dodałem 2 łyżeczki sosu worcestershire, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu (możecie użyć cukru trzcinowego), 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę octu jabłkowego, sprasowany ząbek czosnku i 4 łyżki ketchupu. To wszystko musicie robić na smak. Pamiętajcie, że wcześniej dodaliśmy sok pomarańczowy, który dał nam słodkość i kwaśność - dlatego miodu i ostu dodawajcie tak by wszystko było zbalansowane. Tak samo z czosnkiem - czosnek był w zalewie oraz w przyprawach, jeżeli płyn, który został po gotowaniu, już jest intensywnie czosnkowy to może zrezygnujcie z dodania kolejnego ząbka, jeśli nie - dodajcie dwa. Pamiętajcie tylko, że to sos BBQ, a nie czosnkowy do kebsa. Na koniec dodałem łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z dwoma łyżkami wody. Całość po zgęstnieniu jeszcze zblendowałem.

Maltretowanie mięsa

Bierzemy dwa widelce i wyżywamy się za wszystko co złe w naszym życiu na tym biednym mięsie. Po rozszarpaniu całość dokładnie mieszamy i dodajemy wspomnianą, pokrojoną cebulę i czosnek, które wyłowiliśmy z płynu. Raz jeszcze mieszamy. Na tym etapie, jeżeli uważacie, że mięso jest trochę suche, można dodać część sosu BBQ by nawilżyć całość.

Surówka

Szarpaną wieprzowinę najlepiej zbalansować jakąś surówką, która doda trochę świeżości i lekkości całemu daniu. Klasycznie jest to coleslav, natomiast ja użyłem przepisu na surówkę do kebaba.
Główkę kapusty pekińskiej poszatkowałem drobno, pokroiłem w drobną kostkę 2 pomidory, jeden ogórek szklarniowy i poszatkowałem pączek kopru oraz 4 ząbki czosnku. Wszystko zmieszałem z 4 łyżkami majonezu, 4 łyżkami śmietany 18% oraz 2 łyżkami octu jabłkowego. Posolić i popieprzyć według uznania, a gotową surówkę odłożyć do lodówki na 10 minut by się "przegryzła".

Podanie

Tutaj nie szalałem. Lecimy klasykiem. Kupiłem kilka ciabat, nakroiłem je w połowie tak by bułka się otwierała, ale nie była przecięta. Zamkniętą bułkę opiekłem na elektrycznym grillu, tak by była ciepła i chrupiąca na zewnątrz. Następnie bułkę otworzyłem i na jej prawą połówkę nalałem sosu BBQ, następnie porcję mięsa, na mięso znów sos, a na koniec warstwę surówki. całość zamknąłem i... bon appetit.

Jak pisałem, znajomi strasznie połechtali mi ego za te kanapeczki z szarpaną, mam nadzieję, że i Wam przepis przypadnie do gustu

#gotujzhejto #gotowanie #szarpanawieprzowina #instantpot #przepisy
sireplama userbar
Pomidor__

Niestety mój IP nie daje możliwości mieszania programów. Normalnie ustawiłbym 1 godzinę high i 7 low, tutaj dałem 10 low.


Nie widziałem jeszcze, żadnego IP z taką funkcją, może coś konkurencji.


Co do smażenia / saute w IP to dość długo się nagrzewa i trzeba serio rozgrzać bo inaczej to się dusi. Mam dwa modele i ostatnio jak gulasz robiłem to by partiami nie podsmażać to rozgrzałem na maxa rzuciłem mięso i przykryłem AF i na 230.

moll

@Pomidor__ ja smażę na patelni, a dopiero potem zrzucam do gara xD przyspiesza to na maksa robotę z takimi garami

sireplama

@moll Takie też było moje założenie. Jednak jak redukowałem sos, to jakąś tę temperaturę to osiągało a trochę żal mi było tych smaków, które wrzucałem do zmywarki razem z patelnią :]

moll

@sireplama na te smaki z patelni użyj łopatki/szpatułki sylikonowej. Jak skrobniesz na świeżo to wszystko przerzucisz do garnczka i nic się nie zmarnuje

Pomidor__

@moll Nie po to wydałem 1500 na garnek by patelni używać xD Kupie 3 garnek jak tylko model będzie dostępny w Europie lub wysyłka z USA nie będzie droższa od gara.

moll

@Pomidor__ dlatego ja wydałam niecałe 400zł i bez żenady używam patelni xD

to co nowego wyszło?

Pomidor__

@moll https://www.amazon.com/Instant-Pot-WhisperQuiet-Electric-Multi-Cooker/dp/B0C35HNPW9?th=1


Niższy a szerszy. Zresztą jak patrze po amazonie to dużo jest firm które garnki robią.

Pomidor__

@moll Ja pierdziu kolejna spiżarnia na sprzęty xD Ale osobny AF by się przydał.

em-te

@sireplama "byłam"? żona robiła i się podczepiłeś?

sireplama

@em-te śmiesz zakładać moją płeć?! Poprawione :]

koszotorobur

@sireplama - mój przepis to jest - walę do miski wolnowara jakiekolwiek tłustsze mięso wieprzowe, przyprawy jakie mam pod ręką (sproszkowany czosnek, papryka, keczup), warzywa akurat jakie mam (cebula poszatkowana lub małe cebulki, marchewka, czasem pieczarki jak mam ochotę) - dolewam colę, alkohol jaki akurat mam (czerwone wino, ciemne piwo, whiskey - ważne tylko by nie mieszać i dodać tylko jeden) i na 8 godzi na wolne gotowanie... no i BAM! Palce lizać!

sireplama

@koszotorobur W sumie nawet ok. Tylko ten ketchup mnie zastanawia. Nie rozwarstwia się? Nie przypala po kilku godzinach gotowania?

moll

@sireplama ciemnieje, ale poza tym nic mu nie jest. W piekarniku używałam i było spoko

moll

@koszotorobur też dodaj3 do marynat, chociaż miodowo-musztardowe jakoś tak lepiej wchodzą ostatnimi czasy. I sos sojowy!

GordonLameman
  1. Dodaję czosnek w łupince i piecze się równo z mięsem

  2. Nie obsmażam mięso - w oryginalnych pulled porkach się tego nie robi.

  3. Marynowanie nadaje dużo głębszego smaku - ja robię to minimum 1 noc, ale najchętniej dwa pełne dni. Żeby była fajna galzura używam yellow mustard - nacieram mięso tuż przed marynowaniem.

  4. Przy pieczeniu mięsa polecam użyć piwa, a nie soku

Mielonkazdzika

@sireplama za instant pot zawsze piorun

Ja pulled pork robie w 1.5h

af5bdbf2-c9fd-44e6-87bf-642741d15399
Pomidor__

@Mielonkazdzika A robiłeś w AF 100-120 st i kilka godzin?

Mielonkazdzika

@Pomidor__ a nie , tego nieprobowalem.

Wczesniej napisales ze twoj instant pot dlugo sie nagrzewa na funkcji do smazenia. Jestes pewnien ze masz ustawiony na wieksza moc "high" tak jak inne funkcje mozna nastawic na "low" i na "high" Tak tylko pytam bo moj ip nagrzewa sie prawie natychmiast a napewno szybciej niz patelnia. A pamietam jak pierwszy raz robilem cos w szybkowarze i niewiedzialem ze mozna ustawic go na wyzsza moc.

Pomidor__

Tak na na najwyższą moc. Preheating trwa z 5 minut. W tym mniejszym tak samo.


O nagrzewaniu SV to już lepiej nie wspominać.


@Mielonkazdzika

rakokuc

@sireplama Cały dzień się zastanawiałem co zrobić do bułek burgerowych na yudane, które za mną chodzą od dłuższego czasu i teraz już chodzą za mną razem z pulled porkiem.


Dziękuję pan op.

903ff623-45ac-4f84-89af-a3a8b0d73b1c
cweliat

@sireplama położyłem się trochę głodny do łóżka i po przeczytaniu tego posta mam wrażenie, że mi zaraz rozerwie ślinianki

Zaloguj się aby komentować