#jedzzhejto #gotujzhejto #jedzenie
@UmytaPacha gotuje się dłużej i smakuje gorzej - zawsze miałeś łeb do gotowania... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gawafe1241 chciałam spróbować bo niby zdrowszy, ale albo nie mam do tego ręki, albo on naprawdę jest jakiś upośledzony
@UmytaPacha brązowy jest smaczny, bardzo lubię.
Jak go przyrządzałaś?
@moll tak jak mi kazali, tylko u mnie po +30 minutach dalej to twarde było
"Bring a large pan of water to the boil. Add salt if desired. Add rice to the pan and stir. During cooking: Return to medium heat and boil for 25-28 mins. After cooking: Drain well and serve."
błędem może było że każą odsączyć, a ja jak z białym czekałam aż pochłonie/wyparuje całą wodę
i to garnek zamiast patelenki, ale nie sądzę by miało to duże znaczenie
ehh dobra drugie podejście jutro
@UmytaPacha najpierw 15 minut moczysz go w zimnej wodzie. Potem płuczesz do czysta, potem woda w stosunku 1:2 (1 ryżu do 2 wody) i gotujesz do wchlonięcia, jakieś 50 minut
@moll do czysta tj. do białości? To nie usunie tych zdrowych minerałów?
@UmytaPacha płuczesz do czysta, czyli do momentu aż woda przestanie z niego lecieć mętna. To nie zmienia koloru ryżu
@moll zawsze przepłukuję przed gotowaniem, ale nie aż tak dokładnie. dziękówa za rady, zobaczymy co jutro się z tego urodzi (
@UmytaPacha powodzenia (◠‿・)—☆
@moll Powiedz mi czy te ryżem brązowe to są prawdziwe czy farbowane?
Mam watpliwości co do ich oryginalności.
@Mr.Mars a to nawet nie słyszałam o takich farbowaniach. Smakował i zachowywał się tak jak bym tego oczekiwała od niewyłuskanego, niewypolerowanego do bieli ryżu, którym brązowy ryż ma być
@Mr.Mars raczej prawdziwy. Widać że on jest nieoczyszczony
@moll Nie, nie, nie,,,,,,
Zgodzę się z płukaniem ale gotowanie to inaczej przebiega.
Ma być gar wody i ryż luźno gotowany a jak już jest aldente to hartuje się go od momentu przelewania na sito. Wtedy jest mega smaczny i sypki.
@FulTun wypróbuję, dzięki
@FulTun ja jestem kuchcik lvl 5 - co znaczy hartowanie ryżu? że w wodę zimną?
@moll ryż-sryż, dzisiaj jednak kasza bo nie chce mi się babrać xd
@UmytaPacha xD
temu się udało #pdk
@PanGargamel chyba potrzebuję podpowiedzi bo nie rozumiem : p
@UmytaPacha widać mieszkając w UK w pewnym momencie człowiek łapie się szalonych rozwiązań, takich jak brązowy ryż xD
@monke nom szalonym rozwiązaniem w uk jest chęć gotowania xd ogrom żarcia w sklepie jest gotowcami do mikrofali - wliczając ryż
@UmytaPacha zawsze mnie bawiła posiekana już cebula w paczkach XD
Ale taki English Breakfast (tylko bez ich tekturowych kiełbasek) to by się zjadło.
@monke widzę że ktoś tu je jadł ( ͡° ͜ʖ ͡°) moje pierwsze skojarzenie było dokładnie takie samo - zmielona makulatura w konsystencji i smaku, żeby przełknąć nakładam chrzan
@UmytaPacha w tej sieciówce barów gdzie to jadłam bardziej realistycznie smakowały kiełbaski wegańskie xD
Zaloguj się aby komentować