ryż brązowy - może i gotuje się 10x dłużej, ale przynajmniej smakuje o wiele gorzej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#jedzzhejto #gotujzhejto #jedzenie
UmytaPacha userbar
2e712a19-d9f2-4703-82be-4bac04434271
gawafe1241

@UmytaPacha gotuje się dłużej i smakuje gorzej - zawsze miałeś łeb do gotowania... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

UmytaPacha

@gawafe1241 chciałam spróbować bo niby zdrowszy, ale albo nie mam do tego ręki, albo on naprawdę jest jakiś upośledzony

moll

@UmytaPacha brązowy jest smaczny, bardzo lubię.


Jak go przyrządzałaś?

UmytaPacha

@moll tak jak mi kazali, tylko u mnie po +30 minutach dalej to twarde było

"Bring a large pan of water to the boil. Add salt if desired. Add rice to the pan and stir. During cooking: Return to medium heat and boil for 25-28 mins. After cooking: Drain well and serve."


błędem może było że każą odsączyć, a ja jak z białym czekałam aż pochłonie/wyparuje całą wodę

i to garnek zamiast patelenki, ale nie sądzę by miało to duże znaczenie

ehh dobra drugie podejście jutro

moll

@UmytaPacha najpierw 15 minut moczysz go w zimnej wodzie. Potem płuczesz do czysta, potem woda w stosunku 1:2 (1 ryżu do 2 wody) i gotujesz do wchlonięcia, jakieś 50 minut

UmytaPacha

@moll do czysta tj. do białości? To nie usunie tych zdrowych minerałów?

moll

@UmytaPacha płuczesz do czysta, czyli do momentu aż woda przestanie z niego lecieć mętna. To nie zmienia koloru ryżu

UmytaPacha

@moll zawsze przepłukuję przed gotowaniem, ale nie aż tak dokładnie. dziękówa za rady, zobaczymy co jutro się z tego urodzi (゚∀゚)☞

moll

@UmytaPacha powodzenia (⁠◠⁠‿⁠・⁠)⁠—⁠☆

Mr.Mars

@moll Powiedz mi czy te ryżem brązowe to są prawdziwe czy farbowane?


Mam watpliwości co do ich oryginalności.

UmytaPacha

@Mr.Mars a to nawet nie słyszałam o takich farbowaniach. Smakował i zachowywał się tak jak bym tego oczekiwała od niewyłuskanego, niewypolerowanego do bieli ryżu, którym brązowy ryż ma być

moll

@Mr.Mars raczej prawdziwy. Widać że on jest nieoczyszczony

FulTun

@moll Nie, nie, nie,,,,,,

Zgodzę się z płukaniem ale gotowanie to inaczej przebiega.

Ma być gar wody i ryż luźno gotowany a jak już jest aldente to hartuje się go od momentu przelewania na sito. Wtedy jest mega smaczny i sypki.

moll

@FulTun wypróbuję, dzięki

UmytaPacha

@FulTun ja jestem kuchcik lvl 5 - co znaczy hartowanie ryżu? że w wodę zimną?

UmytaPacha

@moll ryż-sryż, dzisiaj jednak kasza bo nie chce mi się babrać xd

87464231-31ce-4b18-9f7e-e96a38290cad
PanGargamel

temu się udało #pdk

UmytaPacha

@PanGargamel chyba potrzebuję podpowiedzi bo nie rozumiem : p

monke

@UmytaPacha widać mieszkając w UK w pewnym momencie człowiek łapie się szalonych rozwiązań, takich jak brązowy ryż xD

UmytaPacha

@monke nom szalonym rozwiązaniem w uk jest chęć gotowania xd ogrom żarcia w sklepie jest gotowcami do mikrofali - wliczając ryż

16887768-85ce-4d63-be0d-8d4fed60954f
monke

@UmytaPacha zawsze mnie bawiła posiekana już cebula w paczkach XD

Ale taki English Breakfast (tylko bez ich tekturowych kiełbasek) to by się zjadło.

UmytaPacha

@monke widzę że ktoś tu je jadł ( ͡° ͜ʖ ͡°) moje pierwsze skojarzenie było dokładnie takie samo - zmielona makulatura w konsystencji i smaku, żeby przełknąć nakładam chrzan

monke

@UmytaPacha w tej sieciówce barów gdzie to jadłam bardziej realistycznie smakowały kiełbaski wegańskie xD

Zaloguj się aby komentować