
Rogalowe ciekawostki na Dzień Rogala
hejto.plPodobno 30 stycznia to dzień rogala, a że rogale są istotnym symbolem panującym na Hejto, to idealna okazja, aby poznać kilka ciekawostek na ich temat
Jedna z legend mówi, że rogale powstały w XVII wieku w Wiedniu jako symbol zwycięstwa nad Imperium Osmańskim. Ich charakterystyczny kształt miał nawiązywać do półksiężyca, który znajduje się na tureckiej fladze. Dzięki temu każdy kęs był symbolicznym „pokonaniem” przeciwnika.
Choć rogale kojarzymy głównie z Francją, to w rzeczywistości ich pierwowzór pochodzi z Austrii. Wiedeński „kipferl” był pierwowzorem francuskiego croissanta, który pojawił się we Francji dopiero w XVIII wieku i zyskał popularność dzięki królowej Marii Antoninie, pochodzącej właśnie z Austrii.
We Francji croissanty są podstawą śniadania, ale najczęściej podaje się je w wersji „au beurre” – czyli na maśle. Istnieją także croissanty z nadzieniem, np. czekoladowe (pain au chocolat) czy migdałowe. Co ciekawe, łatwo można rozpoznać, czy croissant jest robiony na maśle – jeśli jest prosty, to oznacza wypiek maślany, jeśli zaś zakręcony, użyto w nim tłuszczu roślinnego.
W Polsce najbardziej znanym rogalem jest rogal świętomarciński, którego tradycja sięga XIX wieku. To specjał z Poznania, wypiekany z ciasta półfrancuskiego i nadziewany białym makiem, bakaliami i orzechami. Każdego roku 11 listopada, w dniu św. Marcina, mieszkańcy Poznania zjadają setki tysięcy rogali.
Największy rogal w Polsce został przygotowany w Poznaniu w 2008 roku i ważył aż 105 kg. Wypiek ten powstał z okazji święta św. Marcina i miał długość ponad dwóch metrów.
Choć rogaliki i rogale najczęściej są słodkie, w wielu krajach można spotkać ich wytrawne wersje. W Austrii popularne są np. rogaliki z kminkiem i serem, a w Turcji znajdziemy simit – pieczywo w kształcie pierścienia, przypominające rogalika, ale o bardziej chrupiącej skórce i posypane sezamem.
Doskonały croissant składa się z wielu cienkich warstw ciasta francuskiego, które podczas pieczenia stają się lekkie i chrupiące. Profesjonalni cukiernicy tworzą ciasto, składając je i wałkując kilkukrotnie z dodatkiem masła, co daje charakterystyczne listkowanie. Ważnym elementem pieczenia croissantów jest umieszczenie naczynia z wodą na dnie piekarnika. Dzięki temu, w trakcie pieczenia, uzyskuje się chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Rogal przy nicku użytkownika na Hejto oznacza wsparcie portalu na platformie Patronite .
Rogale występują również w wersji złotej. Raz w roku można je nabyć na aukcji allegro, w trakcie trwania aukcji charytatywnych dla WOŚP, a przez cały rok otrzymanie złotego rogala jest możliwe za wsparcie w najwyższym dostępnym progu.
#ciekawostki #gotowanie #kuchnia #jedzenie #rogal #gotujzhejto
Historia rogali sięga bitwy z Turkami
Jedna z legend mówi, że rogale powstały w XVII wieku w Wiedniu jako symbol zwycięstwa nad Imperium Osmańskim. Ich charakterystyczny kształt miał nawiązywać do półksiężyca, który znajduje się na tureckiej fladze. Dzięki temu każdy kęs był symbolicznym „pokonaniem” przeciwnika. Skąd pochodzi Crossaint?
Choć rogale kojarzymy głównie z Francją, to w rzeczywistości ich pierwowzór pochodzi z Austrii. Wiedeński „kipferl” był pierwowzorem francuskiego croissanta, który pojawił się we Francji dopiero w XVIII wieku i zyskał popularność dzięki królowej Marii Antoninie, pochodzącej właśnie z Austrii. Croissanty we Francji
We Francji croissanty są podstawą śniadania, ale najczęściej podaje się je w wersji „au beurre” – czyli na maśle. Istnieją także croissanty z nadzieniem, np. czekoladowe (pain au chocolat) czy migdałowe. Co ciekawe, łatwo można rozpoznać, czy croissant jest robiony na maśle – jeśli jest prosty, to oznacza wypiek maślany, jeśli zaś zakręcony, użyto w nim tłuszczu roślinnego. Rogal świętomarciński – polska tradycja
W Polsce najbardziej znanym rogalem jest rogal świętomarciński, którego tradycja sięga XIX wieku. To specjał z Poznania, wypiekany z ciasta półfrancuskiego i nadziewany białym makiem, bakaliami i orzechami. Każdego roku 11 listopada, w dniu św. Marcina, mieszkańcy Poznania zjadają setki tysięcy rogali. Największy rogal w Polsce
Największy rogal w Polsce został przygotowany w Poznaniu w 2008 roku i ważył aż 105 kg. Wypiek ten powstał z okazji święta św. Marcina i miał długość ponad dwóch metrów. Słodkie lub wytrawne
Choć rogaliki i rogale najczęściej są słodkie, w wielu krajach można spotkać ich wytrawne wersje. W Austrii popularne są np. rogaliki z kminkiem i serem, a w Turcji znajdziemy simit – pieczywo w kształcie pierścienia, przypominające rogalika, ale o bardziej chrupiącej skórce i posypane sezamem. Wypiek doskonały – sztuka warstw
Doskonały croissant składa się z wielu cienkich warstw ciasta francuskiego, które podczas pieczenia stają się lekkie i chrupiące. Profesjonalni cukiernicy tworzą ciasto, składając je i wałkując kilkukrotnie z dodatkiem masła, co daje charakterystyczne listkowanie. Ważnym elementem pieczenia croissantów jest umieszczenie naczynia z wodą na dnie piekarnika. Dzięki temu, w trakcie pieczenia, uzyskuje się chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Co rogal ma wspólnego z Hejto?
Rogal przy nicku użytkownika na Hejto oznacza wsparcie portalu na platformie Patronite . Rogale występują również w wersji złotej. Raz w roku można je nabyć na aukcji allegro, w trakcie trwania aukcji charytatywnych dla WOŚP, a przez cały rok otrzymanie złotego rogala jest możliwe za wsparcie w najwyższym dostępnym progu.
#ciekawostki #gotowanie #kuchnia #jedzenie #rogal #gotujzhejto