Rogalowe ciekawostki na Dzień Rogala

Rogalowe ciekawostki na Dzień Rogala

hejto.pl
Podobno 30 stycznia to dzień rogala, a że rogale są istotnym symbolem panującym na Hejto, to idealna okazja, aby poznać kilka ciekawostek na ich temat

Historia rogali sięga bitwy z Turkami

Jedna z legend mówi, że rogale powstały w XVII wieku w Wiedniu jako symbol zwycięstwa nad Imperium Osmańskim. Ich charakterystyczny kształt miał nawiązywać do półksiężyca, który znajduje się na tureckiej fladze. Dzięki temu każdy kęs był symbolicznym „pokonaniem” przeciwnika.

Skąd pochodzi Crossaint?

Choć rogale kojarzymy głównie z Francją, to w rzeczywistości ich pierwowzór pochodzi z Austrii. Wiedeński „kipferl” był pierwowzorem francuskiego croissanta, który pojawił się we Francji dopiero w XVIII wieku i zyskał popularność dzięki królowej Marii Antoninie, pochodzącej właśnie z Austrii.

Croissanty we Francji

We Francji croissanty są podstawą śniadania, ale najczęściej podaje się je w wersji „au beurre” – czyli na maśle. Istnieją także croissanty z nadzieniem, np. czekoladowe (pain au chocolat) czy migdałowe. Co ciekawe, łatwo można rozpoznać, czy croissant jest robiony na maśle – jeśli jest prosty, to oznacza wypiek maślany, jeśli zaś zakręcony, użyto w nim tłuszczu roślinnego.

Rogal świętomarciński – polska tradycja

W Polsce najbardziej znanym rogalem jest rogal świętomarciński, którego tradycja sięga XIX wieku. To specjał z Poznania, wypiekany z ciasta półfrancuskiego i nadziewany białym makiem, bakaliami i orzechami. Każdego roku 11 listopada, w dniu św. Marcina, mieszkańcy Poznania zjadają setki tysięcy rogali.

Największy rogal w Polsce

Największy rogal w Polsce został przygotowany w Poznaniu w 2008 roku i ważył aż 105 kg. Wypiek ten powstał z okazji święta św. Marcina i miał długość ponad dwóch metrów.

Słodkie lub wytrawne

Choć rogaliki i rogale najczęściej są słodkie, w wielu krajach można spotkać ich wytrawne wersje. W Austrii popularne są np. rogaliki z kminkiem i serem, a w Turcji znajdziemy simit – pieczywo w kształcie pierścienia, przypominające rogalika, ale o bardziej chrupiącej skórce i posypane sezamem.

Wypiek doskonały – sztuka warstw

Doskonały croissant składa się z wielu cienkich warstw ciasta francuskiego, które podczas pieczenia stają się lekkie i chrupiące. Profesjonalni cukiernicy tworzą ciasto, składając je i wałkując kilkukrotnie z dodatkiem masła, co daje charakterystyczne listkowanie. Ważnym elementem pieczenia croissantów jest umieszczenie naczynia z wodą na dnie piekarnika. Dzięki temu, w trakcie pieczenia, uzyskuje się chrupiącą skórkę i wilgotny środek.

Co rogal ma wspólnego z Hejto?

Rogal przy nicku użytkownika na Hejto oznacza wsparcie portalu na platformie Patronite

Rogale występują również w wersji złotej. Raz w roku można je nabyć na aukcji allegro, w trakcie trwania aukcji charytatywnych dla WOŚP, a przez cały rok otrzymanie złotego rogala jest możliwe za wsparcie w najwyższym dostępnym progu.

#ciekawostki #gotowanie #kuchnia #jedzenie #rogal #gotujzhejto
13

Komentarze (13)

Cybulion

Ten wpis w apce nie dziala.

jimmy_gonzale

@Cybulion działa. Może masz starą wersję?

ebe

@Cybulion na liście wpisów czy podstronie? Jest jakiś błąd? Możesz dać znać w pw

AdelbertVonBimberstein

@Cybulion żadne PW tylko

spam@hejto.pl

Moja administracja zajmie się tym niezwłocznie.


Pozdrawiam

#nowywlascicielhejto

bartek555

Kurde takiego zlotego rogala przy nicku miec to jest cos

ebe

@bartek555 jest i On, prawdziwy Rogalmistrz, cesarz piekarnictwa!

bartek555

@ebe no nie wiem, ja w aplikacji widze tylko 1 :/

ebe

@bartek555 czyli w teorii masz 1,5

ebe

ale w zaokrągleniu są dwa

bartek555

@ebe w takim zaokragleniu to ja wam na patronite wysylam 500zl, to chce trzeci rogal

ebe

@bartek555 ok, da się załatwić

ebe

@bartek555 po 10 latach na Hejto

5dd51f6b-b6c9-4ccf-875a-814155111b16
Z_buta_za_horyzont

Nie pozostaje nic innego jak zacieszać rogala .

Zaloguj się aby komentować