Robię podpiwek. Przepis z chata GPT:
2L wody
200g słodu
Gotować godzinę na 65 stopniach
Ostudzić do 30

3 łyżki cukru
Ćwiarka kostki drożdży
Mieszać 20 minut. Odstawić w garnku na dobę, kapslować i do lodówki.

Zobaczymy co wyjdzie
4072f48c-f926-49ff-a936-2c5914b92eb3
koronarium

@DexterFromLab mniam

DexterFromLab

@koronarium nie wiem czy mniam, może wyjdzie jakieś paskudztwo i wtedy to wyleje

SunSenMeo

Cóż żegnamy. Czarna dziura kolegę wciągnie 😆

rakokuc

@DexterFromLab Nie wiem jak jest z podpiwkiem, ale ogólnie w piwowarstwie jest taka dobra zasada, że nie rozlewa się piwa, póki nie masz pewności, że drożdże skończyły pracować.


Jak zakapslujesz nieprzerobioną brzeczkę, to potem ryzykujesz tzw. granaty, czyli eksplodujące butelki.


Także nie wiem, czy rozlewanie w ciemno to jest najlepszy pomysł. Przydałby się areometr i zrobienie przynajmniej dwóch pomiarów, po 24 i 48 godzinach.

DexterFromLab

@rakokuc ponoć wsadzenie tego do lodówki rozwiązuje problem bo zatrzymuje fermentację. A innym sposobem ma być dodanie małej ilości cukru. Z podpiwkiem jest tak że niby długo go się nie trzyma. Trzeba go wypić w miarę szybko

Jarem

@DexterFromLab


Tak powinno być. Drożdże piwowarskie powinny być dezaktywowane w lodówce.

Ale ja bym nie ryzykował jak będziesz trzymać długo w lodówce. Bo się okaże, że fermentacja działa, ale powoli i będzie strzelane

em-te

@DexterFromLab Moja babcia miała do tego dedykowaną, stalową bańkę mleczarską z kranikiem. Nie miała lodówki. Podpiwek był genialny. W twoim przepisie coś mi nie sztymuje. Skończy się zalanym mieszkaniem.

Zaloguj się aby komentować