siema
wyczytałem, że jeżeli wino nie chcę przestać pracować to należy je podgrzać do 50st i wtedy drożdże obumierają.
pytanie czy po podgrzaniu takiego wina można od razu korkować czy należy poczekać do wystygnięcia?
Nie trzeba. Grzańca można pić na gorąco, po kiego butelkować.
p.s. Nie zapomnij dodać cytrusów i przypraw.
@arcydramatyczny to chyba najgorsza metoda o jakiej słyszałem, nie dość że do szybkiego wybicia drożdży to i na pozbycie się smaku z wina
o ile jeszcze pamiętam, to w temperature >35° drożdże obumierają ze wzgl na zbyt wysoką temperaturę
zlewasz wino, schładzasz <15° (winne chyba nawet <12) aby zastopować dalszą fermentację i klaryfikujesz np. pirosiarczanem albo gotowymi zestawami do klaryfikacji wina
niemniej jednak jak chcesz gotować wino, to spróbuj z zawartością szklanki i późniejszą degustacją a nie od razu wszystko do gara
@VonTrupka Drożdże jeszcze przy 40°C potrafią pracować. A przy 35 zginą tylko te najsłabsze. Mniej więcej 42°C to graniczna temperatura.
@myoniwy drożdże i przy 7° będą pracować jak i przy 45°
mówimy o stopowaniu procesu tj. większości drożdży, a nie skurwielach odpornych na zero absolutne jak i gotowanie we wrzącym oleju
mnie tam ryba bo ja grzane wino tylko zimą uskuteczniam w ilości kubka lub dwóch
więc nie mnie doradzaj tylko OPowi ¯\_(ツ)_/¯
@arcydramatyczny co najwyżej korek ci wciągnie. Szanse małe, ale zdziwiony nie bądź jak cos;)
Czemu chcesz zatrzymać fermentację? % czy wino słodkie?
Zaloguj się aby komentować