Staram się odżywiać zdrowo, bez żadnej konkretnej diety, ale z założeniem że jedzenie ma być jak najmniej wysokoprzetworzone.
Uwielbiam świeże warzywa typu ogórki pomidory itd., ale po sezonie są dla mnie niejadalne. Zimą wypełniam tą lukę owocami: cytrusy, kaki, banany, jabłka + wybitnie sezonowe polskie warzywo xd czyli tony cebuli w każdym kolorze, ale tej nie wezmę do biura na surowo xd (w domu mam czas ją przyrządzić, ale w pracy odpada).
Podliczyłam ostatnio jak na tym wychodzę i okazało się że mocno przekraczam zapotrzebowanie na cukier (samymi owocami!) i teraz pytanie jak żyć?
Przejmować się że przez +-4 miesiące jem za dużo cukru, czy olać temat? Nie chce się nabawić jakichś insulinoodporności czy cukrzycy.
BMI 19,4
@ciszej cukrzyca od surowych warzyw i owoców?
@ciszej przecież tomaty są prawilnym owocem, bez żadnego naciągania
@Quake bardziej owoców, bo serio zjadam ich czasem sporo i później statystyki w fitatu wyglądają jakbym jadła cukier łyżkami. Próbowałam szukać w internecie (mając z tyłu głowy że to średnie źródło) i wyszło że to zależy xd. Szukam wskazówek / książek / czegokolwiek wartościowego, nie tylko w temacie cukru ale jedzenia w ogóle
@ciszej no to może zjadaj więcej owoców niskowęglowodanowych (jagodowe) zamiast tych słodkich a dodatkowo zastąp część owoców białkiem zwierzęcym (twaróg, dobry jogurt, mięso, jajka). Dodatkowo rzeczy takie jak dynia, cukinia mogą być fajnym uzupełnieniem.
@ciszej Jak liczysz ten cukier w pożywieniu?
@ciszej Ludzie piją hektolitry soczków/coli/energoli, a ty się naturalnym cukrem z warzyw i owoców przejmujesz? Dajże spokój
@ZBOWiD wklepuje do fitatu wg wagi danego produktu
@Lubiepatrzec tylko zimą to mrożone, chociaż to jest myśl bo można zrobić shake.
Latem jagodowych zjadam sporo i ładnie wszystko się trzyma w limitach, tylko ta zima kuleje przez brak pomysłów na coś na szybko do pracy.
Chyba postawie na jakieś mięcho na zimno do pracy i będzie kompromis, bo krowiego mleka nie mogę, a twarogi by załatwiły temat tylko mnie przy okazji też xd
@naziduP xd no trochę wiem że przesadzam ale cukrzyca aktualnie to epidemia i tak mnie wzięło na przemyślenia
@ciszej
tylko zimą to mrożone
tak, zimą mrożone i ewentualnie swoje przetwory bez cukry - papki, konfitury i dżemy no i taki shake to bardzo fajna propozycja. Do tego na przykład twaróg z jogurtem i owocami z mrożonki zrobionymi na szybko w garnku żeby się tylko rozpadły i lekko odparowały i już masz jedzenie. Da się z mrożonej wiele wyczarować.
coś na szybko do pracy.
Do pracy może skup się na warzywach a nie owocach. Proponuję przeróżne sałatki, gdzie do zielonego dodasz jajko i jakiś sos i już jedzenie. Do tego możesz zrobić pure z kalafiora i jakieś mięso i już jest jedzenie na ciepło. Do tego wszelkie kapustne jako dodatek tez na ciepło. To wszystko ma mało węgli a jest rośliną.
Serio polecam przejrzenie blogów keto i low carb jako inspiracji, bo może nie jest to kuchnia dla Ciebie ale za to inspiracje na warzywa i owoce mają idealne w Twojej sytuacji, gdzie szukasz roślin ale z mniejszą ilością węgli.
polecam:
https://olalalchf.pl/ (kliknij, ze już polubiłaś bloga to zniknie ramka z facebookiem)
Chyba postawie na jakieś mięcho
mięso to zawsze dobry pomysł, bo można na zimno i ciepło no i masz zdrowe jedzenie, które sama łatwo zrobisz. Możesz pomyśleć o wolnowarze, gdzie wpakujesz mięso, trochę warzyw i po kilku godzinach dostaniesz danie idealne do mikrofali. Ja lubię też upiec duży pucek mięsa i jeść potem na różne sposoby przez kilka dni.
Pomyśl też o jajkach, bo pasta z jajek z jakimś groszkiem to zawsze coś fajnego. Do tego ogórek, sałata i jesteś najedzona.
Polecam też podroby - wątróbka i serduszka w jakimś gulaszu to jest złoto żywieniowe.
Potrawy typu leczo też super.
bo krowiego mleka nie mogę
no właśnie doczytałem, że twaróg nie bardzo ale zawsze możesz nakroić sobie różne serki z innego mleka - kozie, owcze a do tego rzodkiewki, paprykę i masz takie chrupane drugie śniadanie.
Gdybyś miała pytania do tych stron co zalinkowałem to pytaj śmiało
Smacznego!
@Lubiepatrzec leczo uwielbiam, trochę jak w tej paście o leczo xd
Dziękuję za wszystkie wskazówki bo pomysłów na dobre jedzenie nigdy dosyć!
Nie wiedziałam że udzielasz się też na tagach jedzeniowych, ale przejrzałam wpisy i widzę że to już poziom bardziej pro. Jak się czujesz na diecie Low Carb? Nie tęsknisz za pieczywem?
@ciszej Leczo jest mega. Możesz sobie narobić w najbliższe lato słoików z bazą warzywną to potem zimą bierzesz taki słoik, dodajesz mięska, przypraw i masz jedzenie to roboty jak znalazł. Tez bardzo lubię takie warzywno-mięsne dania.
Tak, trochę się zainteresowałem jakiś czas temu dietą, bo raz, że musiałem się nauczyć odżywiać na nowo, bo redukcja a teraz to już jest takie moje małe skrzywienie
Na low carb czuję się doskonale! Przerobiłem keto, potem carnivore a teraz stanęło na low carb. Dosyć specyficzne, bo nie jem jak popadnie aby węgle się zgadzały ale jest to dieta carnivore w połączeniu z owocami. Teraz to przede wszystkim jabłka - lubię i są dostępne dobrej jakości w przyzwoitej cenie. Po kilku latach nie czuję potrzeby jedzenia chleba czy makaronu a jak mnie raz na rok złapie to lecę do piekarni Putka po chlebek pro body https://www.putka.pl/sklep/sklep-produkt/251/ Można zamówić z dostawą ale u siebie na pewno znajdziesz odpowiednik, gdybyś chciała spróbować. Czasem sobie czituję jakimiś warzywami spoza listy czy innymi produktami ale jakieś 90% mojej diety to właśnie carnivore i owoce. Jest na tyle dobrze, że to będzie chyba moja dieta docelowa. Jakbyś miała za dużo czasu to taki model promuje doktor Saladino na Instagramie i YouTube - polecanko
@Lubiepatrzec od wczoraj przeglądałam pomysły z low carb i to może być 10/10 sezonowo dla mnie, dzięki jeszcze raz!
@ciszej Bardzo się cieszę!
Zaloguj się aby komentować