Porzeczka i sidośliwa - nastawiona na początku września jakoś.
Mocna, lekko słodka, i nie wiem czemu delikatnie (bardzo bardzo delikatnie) gazowana
To dopiero 2 wino które robie więc wielu rzeczy nie wiem
#wino
ba3ccf5f-8f54-4dac-8b48-eaf7d66f9913
Zgrywajac_twardziela

@HalBregg Ten wpis mi przypominał, że kiedyś był taki użytkownik na Mirko jak @Habemuspapam69, ciekawe czy kiedyś tutaj dołączy do społeczności.


EDIT: widzę że miał tutaj konto i usnął, szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°)

HalBregg

@Zgrywajac_twardziela kojarze typka

Zgrywajac_twardziela

@HalBregg Robił kiedyś nalewki owocowe i truskawkowa mu wyszła zdecydowanie za mocna, zniknął i z wykopu(wrócił z multika ale mu zdjęli szybko, od tego czasu słuch po nim zaginął), i stąd, szkoda, pozytywny chłop był, lubiłem go ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Torgerd

@HalBregg widocznie zabutelkowałeś jak było jeszcze minimalnie niedofermentowane i się nagazowało. Swoją drogą bardzo lubię "wina owocowe" domowe gazowane, mają coś takiego w smaku co mi odpowiada.

HalBregg

@Torgerd nie zabutelkowałem jeszcze, z drugiej strony nie widzę juz od dawna żeby pracowało w butli

Torgerd

@HalBregg to musiało fermentować w niskiej temperaturze i CO2 się rozpuściło. Gdy się ogrzewa w ustach to CO2 się już przestaje mieścić i wydziela się w postaci bąbelków.

Navane

@HalBregg Gratuluje - zrobiłeś wino musujące Niektórzy bardzo by chcieli takie zrobić więc odbierz to jako: "it's not a bug, it's a feature"

HalBregg

@Navane dziękuje. Nie wiem jak to się stało xD

HalBregg

@Torgerd może miec sens bo u mnie w pokoju stało a ja całą zimę prawie na otwartym oknie jade (noca jedynie zamykam)

Navane

@HalBregg zapewne tak jak @Torgerd pisał. 2 razy robiłem wino z porzeczek i 2 razy też było lekko musujące nawet po roku. Na początku bardzo niezadowolony byłem z tego faktu ale się z nim pogodziłem

Sandrinia

@HalBregg masz ładnie obcięte paznokcie, tak jak lubię

HalBregg

@Sandrinia drugi komplement od dziewczyny (nie mamy, nie babci, nie ciotki) w moim życiu

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sandrinia

@HalBregg ( ͡° ʖ̯ ͡°)

MrMareX

Porzeczka jest niewdzięcznym owocem ze względu na wysoki poziom kwasów. Ich wysoki poziom mocno zwalnia fermentację. Jeśli wino jest z września, to oznacza, że wciąż wolno pracuje. Daj mu co najmniej rok.

Zaloguj się aby komentować