Mocna, lekko słodka, i nie wiem czemu delikatnie (bardzo bardzo delikatnie) gazowana
To dopiero 2 wino które robie więc wielu rzeczy nie wiem
#wino
@HalBregg Ten wpis mi przypominał, że kiedyś był taki użytkownik na Mirko jak @Habemuspapam69, ciekawe czy kiedyś tutaj dołączy do społeczności.
EDIT: widzę że miał tutaj konto i usnął, szkoda ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Zgrywajac_twardziela kojarze typka
@HalBregg Robił kiedyś nalewki owocowe i truskawkowa mu wyszła zdecydowanie za mocna, zniknął i z wykopu(wrócił z multika ale mu zdjęli szybko, od tego czasu słuch po nim zaginął), i stąd, szkoda, pozytywny chłop był, lubiłem go ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@HalBregg widocznie zabutelkowałeś jak było jeszcze minimalnie niedofermentowane i się nagazowało. Swoją drogą bardzo lubię "wina owocowe" domowe gazowane, mają coś takiego w smaku co mi odpowiada.
@Torgerd nie zabutelkowałem jeszcze, z drugiej strony nie widzę juz od dawna żeby pracowało w butli
@HalBregg to musiało fermentować w niskiej temperaturze i CO2 się rozpuściło. Gdy się ogrzewa w ustach to CO2 się już przestaje mieścić i wydziela się w postaci bąbelków.
@HalBregg Gratuluje - zrobiłeś wino musujące
@Navane dziękuje. Nie wiem jak to się stało xD
@Torgerd może miec sens bo u mnie w pokoju stało a ja całą zimę prawie na otwartym oknie jade (noca jedynie zamykam)
@HalBregg zapewne tak jak @Torgerd pisał. 2 razy robiłem wino z porzeczek i 2 razy też było lekko musujące nawet po roku. Na początku bardzo niezadowolony byłem z tego faktu ale się z nim pogodziłem
@HalBregg masz ładnie obcięte paznokcie, tak jak lubię
@Sandrinia drugi komplement od dziewczyny (nie mamy, nie babci, nie ciotki) w moim życiu
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@HalBregg ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Porzeczka jest niewdzięcznym owocem ze względu na wysoki poziom kwasów. Ich wysoki poziom mocno zwalnia fermentację. Jeśli wino jest z września, to oznacza, że wciąż wolno pracuje. Daj mu co najmniej rok.
Zaloguj się aby komentować