Polubiłem żeberka długo pieczone.
#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #upomidora
e965408b-dd3e-4dd0-9b0f-97f5f7092aa4
Astro

@Mr_Cucumber wolnowar? Piekarnik?

Mr_Cucumber

@Astro Piekarnik w zamkniętym naczyniu.

Astro

@Mr_Cucumber spróbuj z wolnowaru. O niebo lepsze!

Mr_Cucumber

@Astro Magiczne słowo na k. 🙄

Astro

@Mr_Cucumber kurkuma?

Astro

@Mr_Cucumber za 100 kupisz w lidlu. Jak się trafi to za 70 zł. Kupiłem kiedyś przez przypadek i się zakochałem. Warzywa, mięso, sosy, gulasze!

Polecam przedewystkim każdemu :)

naziduP

@Mr_Cucumber Co ty te konta zmieniasz jak rękawiczki, co?

Mr_Cucumber

@naziduP Nie zdecydowałem się jeszcze z jakim warzywem warzywem się utożsamiam. A tak serio kasuje, przeważnie jak wkurwia mnie niedziałające hejto i myślę, że nie będę już tu wchodził. xD

Mielonkazdzika

@Astro @Mr_Cucumber Panowie najlepiej szybkowar! Robilem kiedys wszystko w wolnowarze z ktorego bylem mega zadowolony. Kupilem szybkowar i nie dosc ze szybciej to jeszcze smaczniej, normalnie niemoglem uwierzyc

Mr_Cucumber

@Mielonkazdzika Szybkowar mam i często używam, ale mięso pieczone to inne niż gotowane.

Mielonkazdzika

@Mr_Cucumber a tak tak to tylko sie tak niegrzecznie wtracam do waszej rozmowy

P.S.

Najlepszy taki szybkowar z Air fryer em (soczyste i upieczone)

Astro

@Mielonkazdzika mam szybkowar. Odkąd odkryłem wolnowar prawie z niego nie korzystam. W wolnowarze łatwiej o zachowanie struktury warzyw (mięsa są odporniejsze), składniki lepiej przechodzą „smakiem” i nie muszę czatować z zegarkiem w ręku.

Kazde z urządzeń ma zalety. Ale żeberka z wolnowaru biją na głowę te z szybkowaru.

I tu jest hejto. Każdy może mieć własne zdanie ale to nie oznacza ze ma racje! Wolność dla wolnowarow :)

Mr_Cucumber

@Astro @Mielonkazdzika Niby w szybkowarze mam 2 poziomy ciśnienia i niższy do warzyw. Mam w sumie w miarę porządną pakowarkę próżniową i nie wiem czy nie pójdę w Sous vide.

Astro

@Mr_Cucumber ale szybkowar nijak ma się do sous vide:)

Tym robie tylko ryby do mięsa jakoś nie mogę się przekonać (brak czasu, brak odpowiedniego pojemnika).

Ale obiecuje że w lipcu coś zrobię i może nawet pokaże jak wyszło!

VonTrupka

@Mr_Cucumber 3 pytania do ojca prowadzącego: :

jak długo pieczesz

w ilu stopniach

jaki program (¬‿¬)


edyp: a niech będzie że 4

długo marynujesz przed pieczeniem i w czym

Mr_Cucumber

@VonTrupka 3 h, 150 stopni, konwekcja czyli termoobieg z grzałką góra-dól. Ważne by w naczyniu zamkniętym lub worek do pieczenia, polecam dodać nawet dwie - trzy łyżki wody. pod koniec przypiekane z wierzchu .

VonTrupka

@Mr_Cucumber kurde, nie mam takiego programu w kuchence

albo termo z grzaniem dolnym, albo rożen z góry + termo

zazwyczaj piekę góra+dół bez termo, bo termo na otwarcie pieczonych wiktuałach zawsze sprawia że mięcho jest suche i się zaczyna przypalać ;<br />


niemniej jednak 3h 150° to szybko

spodziewałem się 110-130 przez circa 5-6h

Mr_Cucumber

@VonTrupka Właśnie widziałem gdzieś przepis na 90 stopni i 8h ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić. Może w koncu w przyszłym tyg spróbuje.


Co do kuchenki to można samo góra dół. No ja używam albo foli do pieczenia czy naczynia i nie wysycha. A długo w porównaniu do przepisów 190 st i godzina. xD

VonTrupka

@Mr_Cucumber przy tak niskiej temp to musowo w folii, bo w żaroodpornym byłoby za zimno

w takim naczyniu zamknięte to wszystko co najmniej o +20° wincyj

ewentualnie żaroodporne z górą owiniętą alufolią podziurawioną nieco, ale to jak się ma naczynie bez pokrywki


tylko ja nie mam nigdy tyle czasu że wrzucić coś w kuchenkę na tyle godzin

jak robię mięcho to max 2h


o takiej abstrakcji jak robić to dzień wcześniej to już w ogóle nie wspomnę

Mr_Cucumber

@VonTrupka Może zimą w brzydki weekend

VonTrupka

@Mr_Cucumber zimą w brzydki weekend to znieczulam pamięć :<

Zaloguj się aby komentować