#jedzenie #gotowanie #gotujzhejto #upomidora
@Mr_Cucumber wolnowar? Piekarnik?
@Astro Piekarnik w zamkniętym naczyniu.
@Mr_Cucumber spróbuj z wolnowaru. O niebo lepsze!
@Astro Magiczne słowo na k. 🙄
@Mr_Cucumber kurkuma?
@Astro Kupić xD
@Mr_Cucumber za 100 kupisz w lidlu. Jak się trafi to za 70 zł. Kupiłem kiedyś przez przypadek i się zakochałem. Warzywa, mięso, sosy, gulasze!
Polecam przedewystkim każdemu :)
@Mr_Cucumber Co ty te konta zmieniasz jak rękawiczki, co?
@naziduP Nie zdecydowałem się jeszcze z jakim warzywem warzywem się utożsamiam. A tak serio kasuje, przeważnie jak wkurwia mnie niedziałające hejto i myślę, że nie będę już tu wchodził. xD
@Astro @Mr_Cucumber Panowie najlepiej szybkowar! Robilem kiedys wszystko w wolnowarze z ktorego bylem mega zadowolony. Kupilem szybkowar i nie dosc ze szybciej to jeszcze smaczniej, normalnie niemoglem uwierzyc
@Mielonkazdzika Szybkowar mam i często używam, ale mięso pieczone to inne niż gotowane.
@Mr_Cucumber a tak tak to tylko sie tak niegrzecznie wtracam do waszej rozmowy
P.S.
Najlepszy taki szybkowar z Air fryer em (soczyste i upieczone)
@Mielonkazdzika mam szybkowar. Odkąd odkryłem wolnowar prawie z niego nie korzystam. W wolnowarze łatwiej o zachowanie struktury warzyw (mięsa są odporniejsze), składniki lepiej przechodzą „smakiem” i nie muszę czatować z zegarkiem w ręku.
Kazde z urządzeń ma zalety. Ale żeberka z wolnowaru biją na głowę te z szybkowaru.
I tu jest hejto. Każdy może mieć własne zdanie ale to nie oznacza ze ma racje! Wolność dla wolnowarow :)
@Astro @Mielonkazdzika Niby w szybkowarze mam 2 poziomy ciśnienia i niższy do warzyw. Mam w sumie w miarę porządną pakowarkę próżniową i nie wiem czy nie pójdę w Sous vide.
@Mr_Cucumber ale szybkowar nijak ma się do sous vide:)
Tym robie tylko ryby do mięsa jakoś nie mogę się przekonać (brak czasu, brak odpowiedniego pojemnika).
Ale obiecuje że w lipcu coś zrobię i może nawet pokaże jak wyszło!
@Mr_Cucumber 3 pytania do ojca prowadzącego: :
jak długo pieczesz
w ilu stopniach
jaki program (¬‿¬)
edyp: a niech będzie że 4
długo marynujesz przed pieczeniem i w czym
@VonTrupka 3 h, 150 stopni, konwekcja czyli termoobieg z grzałką góra-dól. Ważne by w naczyniu zamkniętym lub worek do pieczenia, polecam dodać nawet dwie - trzy łyżki wody. pod koniec przypiekane z wierzchu .
@Mr_Cucumber kurde, nie mam takiego programu w kuchence
albo termo z grzaniem dolnym, albo rożen z góry + termo
zazwyczaj piekę góra+dół bez termo, bo termo na otwarcie pieczonych wiktuałach zawsze sprawia że mięcho jest suche i się zaczyna przypalać ;<br />
niemniej jednak 3h 150° to szybko
spodziewałem się 110-130 przez circa 5-6h
@VonTrupka Właśnie widziałem gdzieś przepis na 90 stopni i 8h ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić. Może w koncu w przyszłym tyg spróbuje.
Co do kuchenki to można samo góra dół. No ja używam albo foli do pieczenia czy naczynia i nie wysycha. A długo w porównaniu do przepisów 190 st i godzina. xD
@Mr_Cucumber przy tak niskiej temp to musowo w folii, bo w żaroodpornym byłoby za zimno
w takim naczyniu zamknięte to wszystko co najmniej o +20° wincyj
ewentualnie żaroodporne z górą owiniętą alufolią podziurawioną nieco, ale to jak się ma naczynie bez pokrywki
tylko ja nie mam nigdy tyle czasu że wrzucić coś w kuchenkę na tyle godzin
jak robię mięcho to max 2h
o takiej abstrakcji jak robić to dzień wcześniej to już w ogóle nie wspomnę
@VonTrupka Może zimą w brzydki weekend
@Mr_Cucumber zimą w brzydki weekend to znieczulam pamięć :<
Zaloguj się aby komentować