Dziś lajcikowo, zapeklowana na sucho wołowina na kuter do kiełbas i karkówa na baleron.
#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #wedlinydomowe
@UncleFester pręga?
@chwastyodkuchni
Nie karkówka.
Z pręgi też robiłem, ale więcej roboty.
Trzeba usunąć duże ścięgna i powięzie, ciężej się kutruje, za to fajnie się rozkleja w kiełbasach parzonych.
@UncleFester Ja robię mniejsze ilości tak max 5 kg na raz to idzie przeżyć szczególnie, że mam osobne sitko i nożyk tylko do wołowiny.
@chwastyodkuchni
U mnie większe wsady, tak 10-12kg, na tyle pozwala nadziewarka.
Generalnie sprawny sprzęt, to podstawa. Raz musiałem improwizować z mieleniem, nauczka była szybka i bolesna.
Teraz mam dwa pełne komplety maszynek Mesko/Bauknecht i 20-30kg mięcha jednorazowo to pikuś.
Najlepsze, że obie praktycznie za darmo.
Jedna złomowana na kuchni dużego ośrodka jako niesprawna - zabieraj pan to gówno (uszkodzenie-wytarte szczotki
Druga znaleziona na złomie za free. Z tą było trochę zachodu, bo ciekła przekładnia.
Myślałem, że będzie kanał, ale okazało się, że części zamienne są wciąż dostępne w serwisie producenta. Po wymianie uszczelek, smaru i profilaktycznie szczotek śmiga jak nowa.
Paradoksalnie najdroższe było ostrzenie sitek.
@UncleFester Ty to ogólnie masz farta do takich okazji. Po worku też widać, że pakowarka komorowa xD
@chwastyodkuchni
Z aledrogo, jakiś bank wyprzedawał, za grosze.
Dlaczego bank?
Bo pakują bilon próżniowo.
@UncleFester Te "bardziej przemysłowe" maszynki mają przekładnie zalaną olejem?
@MuojemuKotu Tak, mieszanką oleju i smaru.
Zaloguj się aby komentować