-
oliwa z oliwek
-
sok z cytryny (limonki)
-
sól
-
pieprz
#gotujzhejto
@justypl a może domowy majonez?
@justypl oliwa lub olej lniany, sól, czosnek suszony, zioła prowansalskie
@Lubiepatrzec też dobry pomysł, ale do domowych sałatek stosuję raczej jogurt naturalny zamiast majonezu.
@justypl Oliwa, żółtko, anchois, cytryna. Czyli coś w rodzaju sosu do sałatki Cezar. Dobrze dodać też parmezan.
Do niektórych sałatek fajnie jest dać chimichurri jako dressing.
@justypl Jogurt naturalny/grecki wymieszaj z musztardą. Pyszka!
@paramyksowiroza chimichurri wydaje się ciekawe, przetestuję. Opcja z anchois też kusząca, dopiero niedawno je polubiłam i dosyć oszczędnie stosuję, ale w sosie, czemu nie
@Lubiepatrzec i odrobiną chrzanu, mistrzostwo
@justypl no i jeszcze musztarda z miodem jest cudowna i testowałem też miód z octem winnym. Oba smaki genialne.
@Lubiepatrzec miody mi się pokończyły, a dostarczała je mego konkubenta znajoma z pracy. Niestety on już od dawna na home office i mam problem
@justypl Dobry dostawca miodu to podstawa więc czuję Twój ból. Może wypłynie jakieś nowe źródełko, bo miodek faktycznie i zdrowy i smakowity.
@Lubiepatrzec idę podpytać czy przypadkiem do biura nie powinien się wybrać
@justypl
dosyć oszczędnie stosuję
No i bardzo dobrze, bo jak się przesadzi z anchois to zamiast podbić smak, wszystko będzie smakowało jak stary śledź
Na kilka łyżek oliwy i jedno żółtko można dać 1 filecik. Lekko zakwasić, zblendować z odrobiną startego parmezanu.
Zaloguj się aby komentować