Świeża woda i szczepienie.
Maluchy piją mniej, system poideł ma określoną pojemność, więc by woda była możliwie świeża oraz by mieć jak największą pewność co do skuteczności szczepienia (jak najwięcej kurek w danym czasie napiło się odpowiedniej ilości wody z miksturą) stosuje się ograniczanie przestrzeni kartonem. Sensor do jedzenia też wymaga aktywacji, gdy odpowiednia ilość jedzenia ubędzie z linii, ale tu przez pierwszy tydzień i tak uruchamia się to ręcznie (plus jedzenie było na papierze luzem przez pięć pierwszych dni).
Trwa to tydzień do dwóch.
Kurki w tym kurniku z jednej strony mają już zabrany karton, z drugiej strony wciąż odgrodzone są od reszty kurnika. Dziś drugie szczepienie, poidełka już u góry, jutro otwieram resztę kurnika.
#kurnikszkota #kury #rolnictwo
Zdjęcia:
1. Widoczna linia z kartonu.
2. Kurka i w tle brak kartonu, aż do ściany mają całą przestrzeń dla siebie.
@conradowl karton na metry kupujecie?
@moll na palety
@conradowl nieźle
@conradowl tak się zastanawiam dlaczego hala jest taka duża,, skoro kurki takie małe? Ogrzać to do odpowiedniej temperatury to $$$. Są jakieś powody praktyczne / regulacyjne?
@kwiecik przez cztery miesiące maluchy rosną do 16-18 tygodniowych kur, które dopiero wtedy wyjeżdżają na właściwą, docelową farmę z wybiegiem.
Transport małych pomiędzy halami to koszta i spadki temperatur, co zwiększa śmiertelność oraz ryzyko nierównej produkcji jaj w przyszłości. Im mniej stresu - tym lepsza produkcja jaj.
Kurnik jest obliczony na 16 tygodniowe kury, więc pisklaki z automatu mają bardzo dużo przestrzeni.
@conradowl super wyjaśnienie, mnie jeszcze ciekawi dlaczego to takie wysokie. Mam skojarzenie ze starymi kamieniami z wysokim sufitem i zawsze trzeba było grzać podwójnie, bo ciepło uciekało pod sufit. A jak tu?
A masz może zdjęcia jak wygląda ten wolny wybieg? Bo to jest "ściółkowy" jak mniemam. Wolny mi się zawsze kojarzył z trawką na łące pod chmurką xD
@Atexor jest wysokie z prostego powodu - wszystko jest ważne
Z czasem grzędy są podnoszone w górę, najwyższe są około 1,5m nad podłogą (w tym kurniku nawet wyżej trochę), a kurki może nie latają daleko, ale odstęp od wentylacji powinien wynosić kolejne 1,5m. Więc 3m to minimum.
Do tego to Szkocja, z racji klimatu spad dachu musi być pod odpowiednim kątem. W Hiszpanii, a nawet w Polsce widziałem bardziej płaskie kurniki - to zależy od ilości opadów przy projektowaniu.
Wreszcie system żywienia - w tym kurniku (najstarszy) wszystko podnoszone jest do góry przed transportem i sprzątaniem - musi to być tak wysoko, by mógł wjechać ładowacz do ściółki oraz by mogli się swobodnie poruszać łapacze bez uderzania o coś głowami.
I sprzątanie oraz mycie to nie trzeba tłumaczyć - podobnie - nikt nie powinien uderzać głową w cokolwiek. Więc kołowrotki, silnik, system linek stalowych i sznurków też się musi zmieścić pod sufitem.
Chyba jutro skoczę na farmę jaj, bo jeden z pracowników wciąż na urlopie to może coś wrzucę
Ale zdjęcie satelitarne daje podgląd budynku z wybiegiem, ilość drzewek itp. budynek standardowo około 20m szeroki i długi na jakieś 80m czy 100 (to nie jest farma z mojej firmy, ale jedna z okolicy ;)) wybiegi to wszystko to, gdzie widać drzewka.
@conradowl To chyba kogucik?
@Yes_Man nie, dwutygodniowa prawie kurka.
Raczej kogucików nie będzie. W tej odmianie to rzadkość.
To ten śmieszny okres, gdy tak piesek, kot, człowiek jak i kurka wygląda nienaturalnie, kończyny dłuższe i ogółem ciało rośnie nieproporcjonalnie. Nastolatki zwykle tak mają
@conradowl xDD
maja ponadawane imiona? reaguja na nie?
@DEATH_INTJ 14k z okładem, a to jeden kurnik z sześciu
@conradowl long name and beautiful #pdk
@DEATH_INTJ ta wszystkie nazywają się cip cip... Przynajmniej jak tak zawołasz to przybiegają.
Zaloguj się aby komentować