https://youtu.be/yCCrKJ7hYqE
#bojowkapiekarska #kuchnia #pieczenie
@pierzak ładnie wyszedł
@pierzak taką świeżą pajdę z masłem to bym zjadła
@pierzak ten dokarmiony 12 godzin wcześniej zakwas trzyma w lodówce czy na blacie? Pytam, bo na blacie po kilku godzinach już mi przerasta, opada i zdycha, zaczynając produkować alkohol, ocet i aceton. Według moich obserwacji powinnam zakwas wyciągnąć z lodówki maksymalnie kilka godzin przed zagniataniem chleba i dokarmić mąką z ciepłą wodą (25 stopni). Akurat po 4 godzinach będzie miał "peak" na dodawanie do go do ciasta. A w przepisach często przewija się 12 godzin. Skąd te 12 godzin?
12 godzin w cieple to chyba jakbym miała brudny słoik po zakwasie i zalała go wodą i dodała mąki.
@GazelkaFarelka jestem tylko skromnym praktykiem ¯\_(ツ)_/¯ rano karmię, po pracy mieszam i albo koło 21 piekę, albo przez lodówkę i kolejnego dnia. W filmie dojrzewanie zachodzi na blacie i jak dla mnie jest git, jednak nie było eksperymentów z innymi czasami
Zachowanie zakwasu na pewno będzie bardziesz dynamiczne przy drobniejszej mące.
@pierzak Rano karmisz wyciągnięty prosto z lodówki?
@GazelkaFarelka albo tak z lodówki, albo na blacie raz wieczorem, później rano. Staram się zachowywać 8h interwał w rozruchu przed pieczeniem, nie ważne czy to będzie jeden krok, czy dwa
Zaloguj się aby komentować