#pieczzhejto wg japońskiej receptury mistrza KUROsawy ヽ(`⌒´メ)ノ

#gotujzhejto i trochę #bondage jak w przepisie (¬‿¬)

edyp: o mało bym to wrzucił do społeczniaków z bojówki piekarskiej, ale tam tylko jakieś zakalce robią ( ͡° ͟ʖ ͡°)
0d82bea3-f145-4187-a198-b6a0b2e65cbd
AdelbertVonBimberstein

@VonTrupka nie mów! Jeden tam cegły wypiekał!

moll

@VonTrupka jak wyjdzie smaczne to chcę przepis!

Pętanej kury jeszcze nie robiłam xD

VonTrupka

@moll to żeby nie odleciała po wepchnięciu do piekła


a i z dupki nie buchało parą

VonTrupka

@moll

co do przepisu to mam problem z zapamiętaniem czym nacierałem, bo chyba nigdy nie użyłem takich samych przypraw za wyjątkiem schabowych z pieprzem i solą. Ale dla ciebie czeknę w zbiorek przypraw (´・ᴗ・ ` )


Szlag, miałem trochę imbiru dosypać. MUSIAŁAŚ PRZYPOMINAĆ?! ლ(ಠ益ಠლ)

moll

@VonTrupka posyp po wierzchu

VonTrupka

@moll na samą myśl o zlizywaniu imbiru z chrupkiej skórki cierpnie mi ozór

moll

@VonTrupka to nie syp dużo, a potem nie liż tego

VonTrupka

@moll nie ostatni qczak, następnego zrobię w stylu kentucky fried ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

aż mnie trzęsie z radości na samą myśl o odmierzaniu 3/4 łyżeczki takiej przyprawy, 2/3 łyżeczki srakiej, 27/51 owakiej ...


ale mały updejt dla ciebie, bo czas na przekładkę nadszedł

w bondage jestem niestety amatorem a do tego sadystą

za mocno przydusiłem sznurem kurkę i z 10min za długo w temperaturze do topienia stali bo skórka pękła ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ

dec7503a-9b58-42a8-a1e0-f77da41b590c
moll

@VonTrupka to syp na oko xD

VonTrupka

@moll zawsze tak robię

w nienawiści do książek kucharskich, tak zo...sam się uczyłem


tylko pietruchy to tak może trochę mniej na oko, bo jak raz dojebałem do pełna, to posmak czułem chyba z tydzień

moll

@VonTrupka ja też, ale w przepisach trzeba "cywilizować" xD


A to tak, mi tak się z koperkiem udało kiedyś

VonTrupka

@moll z koperkiem zawsze ostrożnie, za małolata nie cierpiałem

a teraz to młode grule, z masłem, kopruchem, do tego sadzone i kefir ... ehhh smaki późnej wiosny i lata


co do tego cywilizowania to ja mam tylko złe opinie o tym

Mam kilku znajomych którzy parali się prowadzeniem jadłodajni/bistro zwał jak zwał, ot garkuchni.

Pytałem kuleżanki gdy zabierała się za kucharzenie na jakimś spędzie u znajomych, dlaczego w ogóle nie kosztuje tego co właśnie przyrządza.


— doprawiam zawsze tak, że wiem jak smakuje


Nie powiem żebym był zachwycony kompozycją przypraw.

Za to byłem kompletnie zdruzgotany takim podejściem.

Nie wyobrażam sobie abym nonstop przyprawiał wszystko tak samo i tą samą ilością, jak w książkowym przepisie.

Raz mam ochotę na bardziej pieprzne, raz z większą ilością rozmarynu.

Rozmaryn ma gryźć w dziąsła!

I tak dalej, zależnie od nastroju i pory roku (´・ᴗ・ ` )


edyp: a już całkowicie mnie drzaźni gdy słyszę "co dosypałeś / ile tego sypałeś / jak to przyrządzić". Ludzie nie mają pomysłu do czego służą przyprawy, jak użyć, co z nimi robić. Ot tak jak w przepisie tyle tego, tyle tamtego. Smak gwarantowany. Zero ochoty poeksperymentowania, czy spróbowania czegoś nowego

moll

@VonTrupka dla mnie przepis to tylko sugestia, ale sporo osób potrzebuje 100% odtwórstwa. Zapłakaliby się, gdyby zobaczyli przepisy z kuchni staropolskiej


W ogóle dwa sobie rozpisałam do odtworzenia!

VonTrupka

>Zapłakaliby się, gdyby zobaczyli przepisy z kuchni staropolskiej


@moll to tak jak ja!

wpadła mi kilka lat temu w łapy starusieńka książka właśnie ze staropolskimi przepisami

przy kilku to płakałem, bo skąd tu wyczarować bobrzy plusk? Toż nie pójdę kłusować


Na myśl o kapłonie to nie tylko ślinka ciekła, co dopiero przy combrze z dziczyzny, ewentualnie zapiekanej giczy w piecu opalanym drewnem. A chociażby i gęsi w takowym.


Yno szafran dorogo a przy takich ilościach to bym z torbami na żebry poszedł (´・‸・ ` )


nie no w płacz poszedłem i przestałem czytać po zaledwie kilkunastu przepisach

moll

@VonTrupka da się i coś tańszego znaleźć, ale fakt - większość tego wiktu nie na nasze kieszenie


Za to przy następnym pieniaczu na peklosól, pokażę przepis na ozory z użyciem saletry xD

VonTrupka

@moll czyżby peklowanie na sucho? (¬‿¬)


nie mam weny do ozora wieprzowego

Z jednej strony przekąsiłbym w sosie chrzanowym, ale jak już widzę w GSie to tracę zapał (´・‸・ ` )

moll

@VonTrupka i to w piwnicy!

Zaloguj się aby komentować