#gotujzhejto i trochę #bondage jak w przepisie (¬‿¬)
edyp: o mało bym to wrzucił do społeczniaków z bojówki piekarskiej, ale tam tylko jakieś zakalce robią ( ͡° ͟ʖ ͡°)
@VonTrupka nie mów! Jeden tam cegły wypiekał!
@VonTrupka jak wyjdzie smaczne to chcę przepis!
Pętanej kury jeszcze nie robiłam xD
@moll to żeby nie odleciała po wepchnięciu do piekła
a i z dupki nie buchało parą
@VonTrupka
@moll
co do przepisu to mam problem z zapamiętaniem czym nacierałem, bo chyba nigdy nie użyłem takich samych przypraw za wyjątkiem schabowych z pieprzem i solą. Ale dla ciebie czeknę w zbiorek przypraw (´・ᴗ・ ` )
Szlag, miałem trochę imbiru dosypać. MUSIAŁAŚ PRZYPOMINAĆ?! ლ(ಠ益ಠლ)
@VonTrupka posyp po wierzchu
@moll na samą myśl o zlizywaniu imbiru z chrupkiej skórki cierpnie mi ozór
@VonTrupka
@moll nie ostatni qczak, następnego zrobię w stylu kentucky fried ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
aż mnie trzęsie z radości na samą myśl o odmierzaniu 3/4 łyżeczki takiej przyprawy, 2/3 łyżeczki srakiej, 27/51 owakiej ...
ale mały updejt dla ciebie, bo czas na przekładkę nadszedł
w bondage jestem niestety amatorem a do tego sadystą
za mocno przydusiłem sznurem kurkę i z 10min za długo w temperaturze do topienia stali bo skórka pękła ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
@VonTrupka to syp na oko xD
@moll zawsze tak robię
w nienawiści do książek kucharskich, tak zo...sam się uczyłem
tylko pietruchy to tak może trochę mniej na oko, bo jak raz dojebałem do pełna, to posmak czułem chyba z tydzień
@VonTrupka ja też, ale w przepisach trzeba "cywilizować" xD
A to tak, mi tak się z koperkiem udało kiedyś
@moll z koperkiem zawsze ostrożnie, za małolata nie cierpiałem
a teraz to młode grule, z masłem, kopruchem, do tego sadzone i kefir ... ehhh smaki późnej wiosny i lata
co do tego cywilizowania to ja mam tylko złe opinie o tym
Mam kilku znajomych którzy parali się prowadzeniem jadłodajni/bistro zwał jak zwał, ot garkuchni.
Pytałem kuleżanki gdy zabierała się za kucharzenie na jakimś spędzie u znajomych, dlaczego w ogóle nie kosztuje tego co właśnie przyrządza.
— doprawiam zawsze tak, że wiem jak smakuje
Nie powiem żebym był zachwycony kompozycją przypraw.
Za to byłem kompletnie zdruzgotany takim podejściem.
Nie wyobrażam sobie abym nonstop przyprawiał wszystko tak samo i tą samą ilością, jak w książkowym przepisie.
Raz mam ochotę na bardziej pieprzne, raz z większą ilością rozmarynu.
Rozmaryn ma gryźć w dziąsła!
I tak dalej, zależnie od nastroju i pory roku (´・ᴗ・ ` )
edyp: a już całkowicie mnie drzaźni gdy słyszę "co dosypałeś / ile tego sypałeś / jak to przyrządzić". Ludzie nie mają pomysłu do czego służą przyprawy, jak użyć, co z nimi robić. Ot tak jak w przepisie tyle tego, tyle tamtego. Smak gwarantowany. Zero ochoty poeksperymentowania, czy spróbowania czegoś nowego
@VonTrupka dla mnie przepis to tylko sugestia, ale sporo osób potrzebuje 100% odtwórstwa. Zapłakaliby się, gdyby zobaczyli przepisy z kuchni staropolskiej
W ogóle dwa sobie rozpisałam do odtworzenia!
>Zapłakaliby się, gdyby zobaczyli przepisy z kuchni staropolskiej
@moll to tak jak ja!
wpadła mi kilka lat temu w łapy starusieńka książka właśnie ze staropolskimi przepisami
przy kilku to płakałem, bo skąd tu wyczarować bobrzy plusk? Toż nie pójdę kłusować
Na myśl o kapłonie to nie tylko ślinka ciekła, co dopiero przy combrze z dziczyzny, ewentualnie zapiekanej giczy w piecu opalanym drewnem. A chociażby i gęsi w takowym.
Yno szafran dorogo a przy takich ilościach to bym z torbami na żebry poszedł (´・‸・ ` )
nie no w płacz poszedłem i przestałem czytać po zaledwie kilkunastu przepisach
@VonTrupka da się i coś tańszego znaleźć, ale fakt - większość tego wiktu nie na nasze kieszenie
Za to przy następnym pieniaczu na peklosól, pokażę przepis na ozory z użyciem saletry xD
@moll czyżby peklowanie na sucho? (¬‿¬)
nie mam weny do ozora wieprzowego
Z jednej strony przekąsiłbym w sosie chrzanowym, ale jak już widzę w GSie to tracę zapał (´・‸・ ` )
@VonTrupka i to w piwnicy!
Zaloguj się aby komentować