Cienkie i chrupiące ciasteczka czekoladowe u mnie ciemniejsze bo użyłem Dark Muscovado.
Z przepisu wychodzi 24-26 ciasteczek
Składniki:
∙275g masła, roztopionego
∙125g białego cukru
∙125g brązowego cukru
∙30g syropu kukurydzianego lub miodu
∙30g mleka
∙10g ekstraktu waniliowego
∙1 żółtko jaja
∙8g sody oczyszczonej
∙10g soli
∙285g mąki uniwersalnej
∙165g czekolady 70%, posiekanej i przesianej + dodatkowa czekolada na polewę
∙100 orzechów włoskich, posiekanych na kawałki wielkości ziarnka grochu
∙Sól płatkowa
1 W mikserze wymieszaj biały cukier, brązowy cukier i syrop kukurydziany. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj roztopione masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2 Miksując na niskich obrotach, dodaj mleko, wanilię i żółtko. Miksuj przez 30 sekund lub do połączenia składników.
3 Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą (około 45 sekund).
4 Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy włoskie. Wymieszaj krótko, aby równomiernie rozprowadzić, przez około 20-25 sekund.
5 Nabierz ciasto na 45 g porcje, lekko rozwałkuj i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wciśnij kawałek czekolady na wierzch każdego ciasteczka. Odstawić do lodówki na 10 minut.
6 Posyp solą w płatkach i piecz przez 14-16 minut w temperaturze 165°C, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące.
7 Ostudzić przed podaniem.
Przepis Brian Lagerstrom
#pieczzhejto #gotujzhejto #jedzenie #upomidora
Z przepisu wychodzi 24-26 ciasteczek
Składniki:
∙275g masła, roztopionego
∙125g białego cukru
∙125g brązowego cukru
∙30g syropu kukurydzianego lub miodu
∙30g mleka
∙10g ekstraktu waniliowego
∙1 żółtko jaja
∙8g sody oczyszczonej
∙10g soli
∙285g mąki uniwersalnej
∙165g czekolady 70%, posiekanej i przesianej + dodatkowa czekolada na polewę
∙100 orzechów włoskich, posiekanych na kawałki wielkości ziarnka grochu
∙Sól płatkowa
1 W mikserze wymieszaj biały cukier, brązowy cukier i syrop kukurydziany. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawaj roztopione masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2 Miksując na niskich obrotach, dodaj mleko, wanilię i żółtko. Miksuj przez 30 sekund lub do połączenia składników.
3 Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą (około 45 sekund).
4 Dodaj posiekaną czekoladę i orzechy włoskie. Wymieszaj krótko, aby równomiernie rozprowadzić, przez około 20-25 sekund.
5 Nabierz ciasto na 45 g porcje, lekko rozwałkuj i umieść na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wciśnij kawałek czekolady na wierzch każdego ciasteczka. Odstawić do lodówki na 10 minut.
6 Posyp solą w płatkach i piecz przez 14-16 minut w temperaturze 165°C, aż ciasteczka będą złociste i chrupiące.
7 Ostudzić przed podaniem.
Przepis Brian Lagerstrom
#pieczzhejto #gotujzhejto #jedzenie #upomidora
@chwastyodkuchni nie jest za słodkie?
@UmytaPacha Właśnie jestem zdziwiony bo nie, nie lubię za słodkich rzeczy.
@chwastyodkuchni składniki na pierwszy rzut oka wyglądają jak standardowe chocolate chip cookies od tasty, ale wynik to bardziej widzę jak jakieś skandynawskie karmelowe...ale generalnie palone masło i dark muscovado, jeszcze ze szczyptą kawy rozpuszczalnej i mnóstwem wanilii to robią takie ciacha że mucha nie siada
@SuperSzturmowiec Kanapka z polskim dżemem.
@chwastyodkuchni dżem że świni i ogórek dlugodojrzewajacy
@SuperSzturmowiec kanapka pierwsza klasa ale ogórek to mało fotogeniczny
@SuperSzturmowiec A nie za słodkie wyszło aby?
@Fly_agaric wsam raz
Zaloguj się aby komentować