Pewnie to niemądre pytanie, ale trudno. Jak radzicie sobie z liczeniem kalorii w posiłkach, które się gotuje? Zawsze, myśląc właśnie o kaloriach, staram się jeść rzeczy, których kaloryczność jest po prostu opisana na ich opakowaniu. A trochę stronię od gotowania sobie, bo właśnie - jak to policzyć? Np. dzisiaj miałam taki problem - ugotowałam 150 g ryżu, w którym wylądowała puszka tuńczyka. Do tego jeszcze samodzielnie zrobiony prosty sos. Niby zważyłam wszystkie te produkty przed ich zmieszaniem, ale.. zapomniałam zważyć ugotowany ryż. No a potem nałożyłam sobie 200 g tego dania i zonk. Jak mam policzyć kalorie, skoro nie wiem ile ważył ugotowany ryż? Eh, brzmi to wszystko bardzo głupio, ale chcę być dokładna w liczeniu kalorii, a potem są takie faile.
TL;DR
Macie jakieś sposoby na liczenie kalorii porcji wieloskładnikowych potraw?
#kuchnia #dieta #jedzenie
derzaba

@rain ugotowany ryż ma tyle samo kalorii, co ten przed ugotowaniem. Dodatkowa masa to tylko woda.

rain

@derzaba hm.. nie do końca. Mówiąc najprościej - 100 g nieugotowanego ryżu składa się tylko z ryżu. Zaś na masę 100 g ugotowanego ryżu składa się "x" gramów ryżu i "x" gramów wody, którą ten ryż nasiąkł. Więc nie można powiedzieć, że ugotowany i nieugotowany ryż mają tyle samo kalorii w 100 g, no chyba, że z tego drugiego jakoś uda się odsączyć/odparować całą wodę i będziemy mieć 100% ryżu w ryżu.

Lubiepatrzec

@derzaba i właśnie dlatego 100g ryżu przed i po ugotowaniu ma inną ilość kcal.

moll

@rain podchwytliwe pytanie - ile kalorii ma 100g wody? XD

derzaba

@rain @Lubiepatrzec no ale w czym problem? Ważysz i liczysz kalorie przed gotowaniem. Co za różnica ile to będzie ważyć, gdy nabierze wody?

Zielczan

@rain nie bierze się gramatury ugotowanych makaronów, kasz, ryżu itd, kolega @derzaba ma rację

rain

@Zielczan no właśnie nie do końca ma rację. Tłumaczyłam czemu w odpowiedzi. @e5aar podał chyba najlepszą propozycję.

Zielczan

@rain no ale przecież on napisał, jak się odmierza ryż i wtedy ta odpowiedź nic nie zmienia xD masz zjeść X gram ryżu to wazysz go przed gotowaniem. A jak już masz gotowe i wymieszane to i tak wymnazasz całość użyta przed gotowaniem x ułamek jakim jest porcja

Sperma_Szatana

Aplikacja na telefon Fitatu

Lubiepatrzec

@rain W fitatu tworzysz własne dania (chyba zakładka Przepisy) albo sumuj surowe składniki przed obróbką termiczną.

rain

@Lubiepatrzec tak też zrobiłam. By potem uświadomić sobie, że trzeba było zważyć ugotowany ryż jeszcze bez dodatków. Bo: moje danie, gdyby brać wszystkie składniki "na surowo" ważyłoby 390 g, w tym 150 ryżu. Ale bynajmniej tak mało wagowo nie wyszło. Zakładając (jak podpowiedziały mi internety), że 100 g suchego ryżu po napęcznieniu wodą podczas gotowania waży potem jakieś 300 g, no to z tych moich wyjściowych 390 g robi się 690 g. Z czego na talerzu wylądowało 200 g.

Lubiepatrzec

@rain najprościej jest robić własne przepisy w fitatu i wtedy się nie pomylisz. Nakładasz sobie dowolną ilość gotowego dania, ważysz i aplikacja wszystko Ci policzy. Jak danie proste i mało to dodawałem składniki po kolei w stanie surowym do appki i też ok.

Mr.Mars

@rain 100g ryżu po ugotowaniu waży około 260-280g. 100g ryżu przed gotowaniem ma

około 360 kcal.

e5aar

@rain W Fitatu robie swoja potrawe. Dodaje skladniki przed gotowaniem, zeby sie nie zmylic iloscia wody (problem ryzu/makaronu glownie). Znam wtedy wage wszystkiego przed gotowaniem. Po gotowaniu waze calosc i wiem ile teraz posilek caly w sumie wazy. I tak potem dziele proporcjonalnie, czyli jak przed gotowaniem mialem 1 kg skladnikow, po po gotwaniu mam 1,3 kg, a naloze sobie 300g, to wtedy prosta matematyka i wiem, ze porcja przed, ktora mam wpisana w Fitatu to 230 gram Jezeli zapomne, to tworze na oko w fitatu potrawe, zawsze cos, nie musze byc mega prezycyjny.

rain

@e5aar ok, brzmi bardzo rozsądnie

smierdakow

@rain nie wiem czy dobrze rozumiem, ale skoro wiesz ile ma całość kalorii i ile całość waży, to chyba bez problemu policzysz te 200?

yeebhany

dlatego nie bawię się w gotowanie tylko jem same składniki oddzielnie xD

Pan_Pomidor

@yeebhany xD a białko z robaków?

yeebhany

@Pan_Pomidor Panu chyba spieszy sie do przerobienia na keczup

Pan_Pomidor

@yeebhany I będzie jak Feniks. Zielona_cebulka xD

kokosowa_sniezka

najlepiej patrzeć obejtosciowo. pomagają strony typu ilewazy

tyci_koks

@rain oprócz składników czasami warto wiedzieć ile waży miska/pojemnik.


Jak robię takie potrawy to właśnie wszystko przed obróbką ważę i wpisuję w fitatu, żeby znać kalorykę. A jak już jest wymieszane, pogotowane to odejmuję od wagi całości wagę miski/pojemnika i wiem ile realnie waży danie Jeżeli założę sobie, że danie ma mieć 4 porcje to dzielę wagę gotowego dania na 4.

Zaloguj się aby komentować