Pewnie nie jeden z Was czasami nabierze ochoty na narodowe Polskie danie zwane kebabem. No niestety nasz specjał narodowy jest robiony z kuli mocy i zmielonego psa z budą.
Jak otwierali kebaba u mnie na osiedlu to zniknęły wszystkie psy i koty, a kamienica stała się wolna od plagi szczurów.
Tak więc postanowiłem, że sprawdzę swoje siły w domowej kuchni i zrobię wersję Berlińskiego Gemuse Kebab.
Niemcy nie dość, że robią dobre auta to i nie wpuszczają byle jakich inżynierów gastronomii do swojego kraju.
Na każdej Niemieckiej wsi znajdziecie Donera 100 razy lepszego od naszego kolegi z Indii opalającego się przy piecu gazowym.
Sam kebs na zdjęciu nie wygląda urodziwie więcej warzyw niż mięsa. Może dlatego nie chce się u nas przyjąć XD
No ale smakuje prawie 1:1, jest tylko trochę mniej intensywny. Nie wiem czego to kwestia, może dałem za mało Sumaku albo byłem trzeźwy i wziąłem organizm z zaskoczenia xD
W komentarzu przepis
#jedzenie #gotujzhejto #gotowanie #kebab #foodporn
a73d36fa-f986-49d0-b287-9bdc61e2686f
00898543-0942-4171-8f28-cbc4bc0e93c3
XDDDDDDD

Marynata do mięsa:

Obrane mięso z nogi kurczaka

2 łyżki jogurtu naturalnego,

1 łyżka papryki w proszku,

2 łyżeczki suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

1 łyżeczka suszonej bazylii (ja dałem świeżą),

1 łyżeczka soli,

1 łyżka sumaku w proszku.


Do pieczenia mięsa:

1/3 czerwonej i zielonej papryki

Oliwa z oliwek

Sos sojowy


Pokrojone w paski kawałki kurczaka wymieszać w misce z wszystkimi składnikami. Ułożyć na papryce pokrojonej w paski, skroplić oliwą z oliwek i sosem sojowym. Wstawić do piekarnika aby się upiekło. Mięso z udek kurczaka jest bardziej tłuste i soczyste po upieczeniu, nie robi się z niego suchy wiór jak z piersi. No ale kto co woli, można użyć tak na prawdę każdego rodzaju mięsa.


Smażone warzywa:

1 bakłażan, 2 ziemniaki, 2 marchewki

Pokroić w kostkę (ok. 5x5mm) i usmażyć. Na początek usmażyć marchew i ziemniaka jak się zacznie zarumieniać dodać pokrojony bakłażan, który potrzebuje mniej czasu w oleju.


Sałatka:

1/4 sałaty lodowej, czerwona kapusta, sok z cytryny, czerwona cebula, pomidor bez miąższu, ogórek, przyprawa sumak, ew. dodatkowo ogórek kiszony.


Wszystkie składniki sałatki pokroić, wymieszać w misce z przyprawą sumak i skropić sokiem z cytryny.


Sos czostnkowy XD:

2 łyżki tahini (pasta z nasion sezamu), 2 łyżki wody, duży jogurt grecki, 1/2 kubka majonezu, łyżka octu, łyżka mięty i koperku, łyżeczka oregano, bazylii i pietruszki, czosnek, sól i cukier do smaku.


Mieszając pastę sezamową z wodą zmieni ona konsystencję przez co sos nie będzie płynąć, chociaż w sumie gęsty jogurt grecki też robi robotę więc nie jest to niezbędna czynność. Ważne jest aby w sosie dodawać suszone zioła wtedy może on stać w lodówce dłużej i się nie rozwarstwi. Ale jak macie zamiar zjeść to od razu to można użyć świeżych przez co będzie bardziej aromatyczny. Jak chcecie podbić smak sosu zamiast soli można dać Vegetę lub glutaminian sodu.


Miałem piec bułki sam, potem kupić kebabowe w sklepie ale nigdzie nie dostałem. Koniec końców kupiłem w Społem kwadratowe bułki grahamki tylko te jaśniejsze i wyszło super.


Tak więc bułkę rozkroić prawie do końca i podpiec w piekarniku, ale tylko aby się zagrzała, zbyt mocno przypieczona nie pozwoli się ładnie złożyć.

Smarujemy bułkę sosem, wrzucamy wszystkie składniki, składniki w środku skropić sokiem z cytryny, a najlepiej z limonki, posypać miętą i serem feta


Włalaszek, oto wasza buła bez kuli mocy


Powodzenia xD


Jak ktoś chce to też mam sprawdzony przepis na Korean Fried Chicken pic;rel

4985583e-0a12-4ae8-b7ed-54d7deb97ff2
Krx_S

albo byłem trzeźwy i wziąłem organizm z zaskoczenia xD


Jak skisnąłem jak to przeczytałem xD

Quake

@XDDDDDDD gdzie mięso

paramyksowiroza

@XDDDDDDD

No ale smakuje prawie 1:1, jest tylko trochę mniej intensywny. Nie wiem czego to kwestia


Ten zestaw przypraw (poza sumakiem) bardziej pasuje do gyrosa niż do kebaba. Trochę kuminu i kolendry, może odrobina kardamonu i miałbyś mocniejszy smak.

SciBearMonky

@XDDDDDDD wiecej bułki niz reszty i wygląda na suche, jak to food porn to chyba amatuer

Zaloguj się aby komentować