Po jednej można się poczęstować 😉
#bojowkapiekarska #gotujzhejto
@Gracz_Komputerowy z czarnuszkom - rozpusta!
A jak! Powodzi się 🤠
@moll kozieradka do sera, czarnuszka do pieczywa
Orkisz rządzi. Dasz przepis? Obecnie kupuję, ale bankrutuję, tak sobie cenią orkiszowe pieczywo...
@Stateczny_Pomidor @Curumo przepis wrzucam załącznik. Jakby był nieczytelny dajcie znać 😉 z tego co wiem były takie modyfikacje:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (tak więc użyła tylko tych orkiszowych, obie z Lidla)
- Zamiast suchych drożdży 25g świeżych
- Zrobić zaczyn - drożdże,cukier, trochę wody i łyżka mąki. Wymieszać i odstawić na 10 min
@Gracz_Komputerowy czytelne, dzięki
@Gracz_Komputerowy o, jestem trochę zaskoczona, że to sam orkisz, zwykle daje się trochę pszennej, aby bułki nie były twardawe. Poproszę więc o opis doznań zęboleptycznych - były miękkie? Nie stwardniały na kamień następnego dnia?
@ismenka No właśnie jadłem na śniadanie i byłem zaskoczony że są bardzo miękkie w środku. Śmieliśmy się, że z pszennej często małe gniotki wychodziły (może mamy skopcony przepis). No i z relacji słyszałem, że robotę tu pewnie zrobiły świeże drożdże i że muszą się one solidnie "najeść" w tym zaczynie, z 10 minut odstać.
@Gracz_Komputerowy sama robię właśnie ze świeżych i bardzo cierpliwie (proces robienia bułek to u mnie cały dzień, by najpierw zaczyn się zrobił, potem ciasto wyrosło, a potem jeszcze bułki xD), ale wychodzi mi różnie dla samej orkiszowej. Z mieszanej mąki to już o niebo lepiej. Hmm, może to po prostu dobra ręka Twojej żony ;))
W sumie nie robiłam z Lidlowej mąki - spróbuję. ^^ Możesz napisać, z której konkretnie robiła?
@ismenka No nie wszystko w kuchni jej tak dobrze wychodzi 😄 A co do mąk to dokładnie te z Lidla jak w załączniku (plus jeszcze wyrabianie w maszynie do chleba - też z Lidla 🤠)
@Gracz_Komputerowy Częściej zapraszaj na bułeczki.
Zaloguj się aby komentować