Paprykarz szczeciński, czyli kulinarne multi-kulti
My Company PolskaByły przedmiotem pożądania milionów Polaków, wyrażały naszą tęsknotę za lepszym życiem. Stanowiły barwny element w szarej, socjalistycznej rzeczywistości. Zaczynamy nowy cykl artykułów poświęcony kultowym markom PRL. Na początek przybliżamy dzieje paprykarza szczecińskiego.
Podczas jedzenia miskę trzeba trzymać lewą ręką, zgodnie z przesądem, nie powinno się też upuścić na podłogę ani jednego ziarenka ryżu, bo może to przynieść nieszczęście. W Senegalu przepis na ceebu jën od pokoleń matki przekazują córkom, a danie to jest elementem narodowej tożsamości. Ten ostatni fakt musiały niezbicie udowodnić senegalskie władze, które trzy lata temu doprowadziły do wpisania potrawy na Listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. [...]
#zywnosc #polska #paprykarz #historia #ciekawostki
Podczas jedzenia miskę trzeba trzymać lewą ręką, zgodnie z przesądem, nie powinno się też upuścić na podłogę ani jednego ziarenka ryżu, bo może to przynieść nieszczęście. W Senegalu przepis na ceebu jën od pokoleń matki przekazują córkom, a danie to jest elementem narodowej tożsamości. Ten ostatni fakt musiały niezbicie udowodnić senegalskie władze, które trzy lata temu doprowadziły do wpisania potrawy na Listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. [...]
#zywnosc #polska #paprykarz #historia #ciekawostki