Paprykarz szczeciński, czyli kulinarne multi-kulti

Paprykarz szczeciński, czyli kulinarne multi-kulti

My Company Polska
Były przedmiotem pożądania milionów Polaków, wyrażały naszą tęsknotę za lepszym życiem. Stanowiły barwny element w szarej, socjalistycznej rzeczywistości. Zaczynamy nowy cykl artykułów poświęcony kultowym markom PRL. Na początek przybliżamy dzieje paprykarza szczecińskiego.

Podczas jedzenia miskę trzeba trzymać lewą ręką, zgodnie z przesądem, nie powinno się też upuścić na podłogę ani jednego ziarenka ryżu, bo może to przynieść nieszczęście. W Senegalu przepis na ceebu jën od pokoleń matki przekazują córkom, a danie to jest elementem narodowej tożsamości. Ten ostatni fakt musiały niezbicie udowodnić senegalskie władze, które trzy lata temu doprowadziły do wpisania potrawy na Listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. [...]

#zywnosc #polska #paprykarz #historia #ciekawostki

Komentarze (2)

SirkkaAurinko

Polecam jeden z odcinków Pół litra historii o powstaniu paprykarza :)

Mielonkazdzika

Polecam experymetowac. Np paprykaz w picie i warzywami bardzo mi smakowal

51f10874-0005-459f-b274-552bb78514a4

Zaloguj się aby komentować