Ostatnio na tym portalu ze śmiesznymi obrazkami dużo hałasu robi tzw. Kociołek, czyli podhalańskie ziemniaki po cabańsku. Stwierdziłem, że wypróbuję przepis. Mieszkam w kurniku deweloperskim, więc kociołka i ogniska nie ma, ale i tal jest zajebiście. Zdam relację potem. Jedno naczynie wersja mięsna, a drugie wersja jarska z fasolą czerwoną.
#gotowanie #gotujzhejto #nietylkomielonka #foodporn
eca55114-d2a0-4062-8f4c-85f9602c7dee
a5b8c4bf-a47e-46f2-a5c5-174625e16286
Mr.Mars

Masz przykrycia do tych naczyń?


Nie będzie to typowo kociołkowe, ale i tak będzie dobre.

SilverMonkey

@Budo wołaj do relacji, bo jestem ciekawa efektu z piekarnika

Budo

Efekt super. Naczyń nie przykryłem, więc wierzchnia warstwa się spaliła, ale spełniła swoje zadanie i pod spodem wszystko upiekło się znakomicie. Bardzo smaczne! @SilverMonkey

c6a3ed82-6158-4f37-9330-ec38cdfccd7d
SilverMonkey

@Budo w jakiej temp. pieczone? Będzie trzeba spróbować, wygląda super.

Budo

@SilverMonkey Dzięki. 180 stopni przez godzinę. Jak miałbym coś zmienić, to trochę mniej buraków bo strasznie mocno wpływają na smak całej potrawy i nie wiem czy mi to odpowiada

w0jmar

@Budo 


drugie wersja jarska z fasolą 


E?

Dobrze się czujesz?

Jarski kociołek?

Budo

@w0jmar tak. A czemu nie?

5tgbnhy6

@w0jmar to jakichs babski, a nie chlopski chyba

Tawantinsuyu

@Budo dzięki za info, nie znałem tego - https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemniaki_po_cabańsku


Myślałem że to od jurajskich pieczonek się wzieło, robionych w żeliwnych trójnogich garnkach z Poręby koło Zawiercia.

Zaloguj się aby komentować