Ogólnie to tak,
Z minusów za mało nalałem do butelek, niskie nagazowanie, dość rozwodnione wrażenie jeśli nie schłodzone ot tak sobie gilga po języku i nie ma nic więcej.
Z plusów - pijalne, lepsze jak koncerniak, żadnych związków bakterii i nikt z moich znajomych i w rodzinie nie miał rewolucji żołądkowych 👀wszyscy mówili dobre, lepsze jak kupne :P
Dalej plan na zakup filtratora do piwa i chłodnicy, ale to muszę zrobić jakiś research chyba, że ktoś poleca jakieś w rozsądnych złociszach ;) i do lagerów ulepić jakaś lodówkę.
Osobiście jak na pierwsze piwo jestem zadowolony, ale mam nie dosyt w stylu „można zupkę pomidorowa instant i jest Ok, ale prawdziwa pomidorowa to bez podjazdu”.
Wrzucę pewnie jak będę warzył (na lenia) jakieś zdjęcie w planach Polska IPA.
Pozdrawiam 😀
#domowepiwo #piwo #homebeer
bae25e70-d55b-4681-81a1-b440037dc0a3
f16cfe63-b5b0-44c0-bf73-f4b811aa7cfd
Cybulion

@Weedler polska ipa na marynce? :>

Weedler

Tak, poszukam jeszcze na brewness coś napewno znajdę :P i zaryzykuje na swojej wodzie filtrowanej średnio-twarda.

Cybulion

@Weedler szwagier hoduje marynke w lubelskim, konkretny chmielik. Aczkolwiek robil dwa podejscia do zamiany tego w piwo i no... Chmielenie świeżą szyszką nie jest jego dobra strona XD

Powodzenia :)

Nosacz

kiedy zrobione foto z refraktometru?

Weedler

@Nosacz chwile po otwarciu

JakTamCoTam

Daj znać jak będziesz pszeniczne robił.

Fajnie że masz swoje hobby, powodzenia

d_kris

@Weedler filtrator do piwa? W sensie na mętność? Daj żelatyne na 3 dni przed butelkowaniem. Jak osad opadnie to przelej ostrożnie do drugiego fermentora, dodaj cukier rozpuszczony w 0.25l wody, zamieszaj porządnie i butelkuj. Wada tego rozwiązania jest taka że mniej osadu/drożdży w butelce to dłuższe nagazowywanie.

Weedler

Do oddzielenia brzeczki od łuski, o tej żelatynie gdzieś mi się przewinęło dzięki za informacje przyda się :)

Navane

@Weedler Gratulacje. Moje pierwsze i jedyne z koncetratów to miało bardzo dużo gazu. Robiłem Polską IPE wyszła zacna Co do lodówy to wrzucałem tu jak zrobiłem własną ze stryropianów (a raczej zrobiłem 2 sztuki) Aktualnie jednak i tak wykorzystałem w garażu stary zamrażalnik skrzyniowy jako izolator i dogrzewam przewodem grzewczym do terrariów. Zdecydowanie wolę jednak robić i pić piwa górnej fermentacji - z lagerem dużo zachodu a smak jak to lager - taki jakiś zwykły


Filtrator - jeszcze do niedawna używałem z powodzeniem "sraczwężyka" Możesz zrobić po taniości samemu lub też kupić w niedużych pieniądzach gotowy. Ja dałem chyba coś ~30 zł.


Chłodnicę zanurzeniową mam na zbyciu jedną jakby co


co do klarowania żelatyną i innymi to tu masz z książki przy winie sposoby ale ja nigdy nie klarowałem dodatkowo piwa. Zostawiam to grawitacji


https://www.hejto.pl/wpis/poradnik-domowy-wyrob-wina-cz-6b-8-filtrowanie-klarowanie-czynnosci-pomocnicze

Harpersy

Udokumentujesz lepienie lodówki do lagerow? Bardzo chętnie bym zobaczył

Zaloguj się aby komentować