Miał być obiad, będzie jednak bardziej na kolację.
1,5 kg karkówy, obsmażona wstępnie na smalcu gęsim z przyprawami (ziarna kolendry, sól, pieprz i zioła jakie wpadły w rękę, wszystko zmoździerzowane + 4 liście laurowe).
Boczek gotowany około 300 gram, pocięty na cztery kawałk razem ze skórą. No i 4 cebulę czosnkowe (dość duże, przecięte na pół), cebulki ze szczypiorku, młode ziemniaki [ponad kilogram] i jedna czerwona papryka. Pocięte byle jak. Do tego woda (minimum litr i oczywiście reszta przyprawy). Wszystko do piekarnika, w rękawie - na ok. 2 godziny. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Temperatura pi razy drzwi 180 stopni, ale nie więcej.
#jedzenie #gotujzhejto
@razALgul następnym razem weź naczynie żaroodporne, nie ufam jakoś super workom do takich rzeczy
@moll i dobrze że nie ufasz, nie raz się zdarzyło że puszcza a potem zalewa podłogę pod piekarnikiem....
@Zly_Tonari nigdy nie robię z aż taką ilością płynów. Przeważnie to co samo z mięsa wycieknie. A ostatnimi czasy w ogóle wolę w naczynie żaroodporne. Bardziej mi smakuje i mam mniej sprzątnia piekarnika
@Zly_Tonari @moll ja znowu nie lubię domywac naczynia. Worek w trakcie pieczenia pękł mi raz w zyciu, bo dziury nie zrobiłem.
@razALgul gusta i guściki
A naczynie wrzucam do zmywarki, samo się myje xD
@moll nie dorobiłem się jeszcze zmywarki
@razALgul to przemyśl sprawę. Bardzo mocno polecam
Co prawda garnki w większości nadal ręcznie ale cała reszta co się nadaje leci do zmywarki
@razALgul zawsze można worek włożyć w naczynie:) jak pęknie to sytuacja uratowana. Jak nie pęknie to mycie chyba nie jest problemem
@6C756B61737A w tym przypadku było tego tyle, że nie zmieściłoby się w naczyniu. Jak już wspomniałem, nigdy mi worek nie strzelił, oprócz jednego razu, kiedy nie zrobiłem dziury.
@moll Odnośnie ilości wody. Jest to obiad na dwa dni. Więc ta ilość płynu, po odlaniu do osobnego garnka i dodaniu mąki, jest eleganckim sosem. 😁
@razALgul w to nie wątpię
Odnośnie ilości wody. Jest to obiad na dwa dni. Więc ta ilość płynu, po odlaniu do osobnego garnka i dodaniu mąki, jest eleganckim sosem.
@razALgul No właśnie tego nie rozumiem.
Moim skromnym zdaniem lepiej wychodzi w inny sposób: do worka lub jeszcze lepiej naczynia (jak radzi @moll) wrzuca się mięso, znacznie więcej warzyw niż dodałeś, przyprawy i do piekarnika.
Potem sos własny z karkówki blendujesz z częścią warzyw i ewentualnie rozrabiasz małą ilością bulionu, lub wina, lub w ostateczności wody.
W ten sposób powstaje bardzo intensywny sos, w którym czuć zarówno walory pieczeniowe mięsa podbite warzywną słodkością i ewentualnie kwaśnością wina.
Mąki wcale nie warto dodawać, bo mąka w dużej mierze zabija smaki które w przypadku pieczeni są nadzwyczaj cenne, a gęstość elegancko regulujesz sobie ilością dodanych do blendowania warzyw.
@paramyksowiroza Nie lubię blendowanych warzyw. Nie mam też nic przeciwko mące. Gusta są różne.
Zupa w bojtlu śmiechu warte 😃
Efekt końcowy
@razALgul bardzo ładne
Przebrałbym się za babę aby Cię poderwać 🤩 🤤
@razALgul Andrzej to jebnie
@Felonious_Gru nie jebło
@razALgul jebnie
@Felonious_Gru nie jebło
@razALgul ale jebnie
@Felonious_Gru ale nie jebło
@Felonious_Gru wytrzymam tak do około 2 w nocy
@razALgul a potem jebnie
@Felonious_Gru nie, juz piekarnik zgaszony, nie jebnie...
@razALgul jebnie w kiblu
@Felonious_Gru tej, nic się złego nie dzieje...poczekajmy...
Zaloguj się aby komentować