Bardzo dobrze wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej
@Worknet zobaczymy jak się smalec skończy robić
Ładny pep
Podzielisz sie przepisem?
Ostatnio próbowałem zrobić coś wg randomowych przepisów internetowych i dość średnio wyszło
ale bydle
Ale ładny, zazdroszczę
@zypulka daaaj przepis, proszę! :)
To wrzuć ten filmik jak tak pomógł. Z moich doświadczeń wynika, że wszystko można zrobić na odpierdol, ale ostatnie formowanie, nacięcie i delikatne wrzucenie do pieca jest kluczowe. No i najlepiej jakoś zatrzymać parę przez pierwsze 20 minut.
Wygląda jak przerośnięta bułka ciabatta.
@zypulka takim sprzetem mozna zabic
@zypulka A jak środeczek?
@blank @Misiekkkk ogólne proporcje z tego przepisu: Przepis: https://www.youtube.com/watch?v=gZRHnI8vADQ Po wyrobieniu chleba (ok 5-10 minut) dałem do wyrastania w przykrytej szczelnie misce w piekarniku nagrzanym do 25 stopni na około 3 godziny (w zależności od ciasta itp pewnie będzie inny czas, chodzi o to żeby ciasto urosło). Potem wywaliłem z miski na deskę (ale tak żeby z miski wyszło ciasto w całości a nie w kawałkach) i zawijałem bochenek wg tego filmiku: Przepis: https://www.youtube.com/watch?v=gZRHnI8vADQ Potem godzina wyrastania w piekarniku pod przykryciem. Potem przełożyłem z papierem na nagrzaną blachę, naciąłem bochenek wg zdjęcia: https://hejto-media.s3.eu-central-1.amazonaws.com/uploads/posts_comments/images/1200x900/cf5804a12d8697d14d280804f35af1cb.jpg czyli poziomo na gł. około 1cm po łuku przez cały bochenek i do piekarnika żeby się upiekł tak jak w pierwszym filmie. Jeszcze jedno: W tym filmie kobita daje naczynie z wodą na spód piekarnika, ja to olewam bo mi zakalec wychodził xD Zamiast tego psikam co kilka minut do piekarnika zraszaczem żeby para była. Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale działa. @mordaJakZiemniaczek Ostatnio jak wyrabiałem ciasto na odpierdol to kiepski chleb wyszedł.
@zypulka Siema, dwa razy dałeś ten sam link do youtube. Tak miało być?
Babeczka ma w przepisie g
hydratację 52%, licząc też skład zakwasu - efektem jest zbity miąższ i słabe wyrośnięcie podczas pieczenia. Ja rekomenduję na początek 75%. Ostatnio z przepisu 350g mąki, 250g wody, 100g zakwasu i 11g soli wychodzą pyszności. Warunek żeby mąka była "chlebowa 750" i wyrabianie hakoem robota, ew. ręcznie po 30min. autolizy.
Do pieczenia polecam brytfankę, albo wstawić garnek z koniecznie wrzącą wodą - 0.5 litra wystarczy. Po 20min. wyjąć.
Samo pieczenie 220-250C 20min żeby chlebek szybko wybujał i 180min 20-30min.
Zaloguj się aby komentować