No i serki powędzone. Znowu nie zrobiłem zdjęcia całości po wyjęciu z wędzarni, bo już zleciały się sępy i było testowanie i zabieranie swojej porcji
Tym razem wyszły nieco za mało słone jak na mój gust, choć innym takie pasują: albo nie doliczyłem solanki, albo mogły ze 3-4 godziny moczyć się dłużej (były równo 24h). Inna sprawa, że może to zależeć od temperatury, bo jednak było zimno i solanka miała niecałe 2 stopnie - może wtedy sól jest wolniej absorbowana?
Wędziły się prawie 6h w temperaturze 35C - w ten sposób nie robi się na wierzchu twarda skorupa i nie są takie brązowe, za to są przesiąknięte dymem całe.
Kapinę za to za mocno je wysuszyłem przed obsypywaniem i mieszanka nie chciała się trzymać. Niemniej wyszły prima sort, można brać po jednym
#wedzenie #chwalesie
Tym razem wyszły nieco za mało słone jak na mój gust, choć innym takie pasują: albo nie doliczyłem solanki, albo mogły ze 3-4 godziny moczyć się dłużej (były równo 24h). Inna sprawa, że może to zależeć od temperatury, bo jednak było zimno i solanka miała niecałe 2 stopnie - może wtedy sól jest wolniej absorbowana?
Wędziły się prawie 6h w temperaturze 35C - w ten sposób nie robi się na wierzchu twarda skorupa i nie są takie brązowe, za to są przesiąknięte dymem całe.
Kapinę za to za mocno je wysuszyłem przed obsypywaniem i mieszanka nie chciała się trzymać. Niemniej wyszły prima sort, można brać po jednym
#wedzenie #chwalesie
@JarosG i teraz na jarmark jako naturalne domowe sery z bacówki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@cebulaZrosolu sekret mnicha hehehe
@cebulaZrosolu lepsze niż na krupówkach to na pewno
@JarosG propsy za fermentor, piwko tez jest warzone? Ja wczoraj zabutelkowalem swiateczne APA
@Pirazy na starość mój żołądek słabo toleruje piwa
Zaloguj się aby komentować