No i serki powędzone. Znowu nie zrobiłem zdjęcia całości po wyjęciu z wędzarni, bo już zleciały się sępy i było testowanie i zabieranie swojej porcji
Tym razem wyszły nieco za mało słone jak na mój gust, choć innym takie pasują: albo nie doliczyłem solanki, albo mogły ze 3-4 godziny moczyć się dłużej (były równo 24h). Inna sprawa, że może to zależeć od temperatury, bo jednak było zimno i solanka miała niecałe 2 stopnie - może wtedy sól jest wolniej absorbowana?
Wędziły się prawie 6h w temperaturze 35C - w ten sposób nie robi się na wierzchu twarda skorupa i nie są takie brązowe, za to są przesiąknięte dymem całe.
Kapinę za to za mocno je wysuszyłem przed obsypywaniem i mieszanka nie chciała się trzymać. Niemniej wyszły prima sort, można brać po jednym
#wedzenie #chwalesie
697bf9fb-36fe-44b1-a48b-5f70d9b2f798
8484a731-d959-41db-bead-b289b5cbf583
13b02cd7-6c96-4dce-916c-d09ed063fbe8
8b857cc9-b05b-44fb-b171-34411ad57173
9a5d6fa4-7b3e-4597-b446-b46461bb84c8
cebulaZrosolu

@JarosG i teraz na jarmark jako naturalne domowe sery z bacówki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

AdelbertVonBimberstein

@cebulaZrosolu sekret mnicha hehehe

JarosG

@cebulaZrosolu lepsze niż na krupówkach to na pewno

Pirazy

@JarosG propsy za fermentor, piwko tez jest warzone? Ja wczoraj zabutelkowalem swiateczne APA

JarosG

@Pirazy na starość mój żołądek słabo toleruje piwa Nie opłaca mi się robić kilku butelek. Za to nieźle sobie radzi z nalewkami i wódeczkami własnej roboty, więc taki serek przy testach popijaliśmy pigwówką w szklance z lodem

Zaloguj się aby komentować