Ostatnio u nas : ramen - czas… noooo było to z 8/9 godzin
może kiedyś powtórzę - na razie zostawiam Was ze zdjęciem
#gownowpis #gotowanie #ramen
Jak się nazywa to zielone z prawej strony?
@TupTup algi nori
@Tzss dobre to ?
@TupTup a dobre dobre ale tata i tak maggi dolał xD
Zacnie wygląda. Jaki bulion, jakie tare i jakie kluchy wariacie?
@ColonelWalterKurtz bulion wołowy + kaczka / pasta sezamowa + makaron kupiłam noodles ramen w kuchni świata ale dobry był poza tym składniki które tam weszły a raczej ich ilość to chyba rekord !
@Tzss Wołowy+kaczka to chyba tak nietypowo jak na ramen? Nie mówię oczywiście, że źle czy coś ale jak czytam czy oglądam to kurczaki, świńskie kości/nóżki widuje w japońskich bulionach.
A pasta sezamowa w jakiej formie (tahini?) - tak po prostu dałaś do bulionu?
Jajko bardzo ładne
8h? Co tam w tym japońskim rosole trzeba tak długo robić?
@GitHub a pyrkal sobie powoli i uwalniał smak
@Tzss - Tonkotsu ramen über alles
8h, a w rogu kostka bulionowa. nie z nami te gierki!
@bartek555 tak ! Kostka u mnie jedna zawsze wlatuje co by nie było, czy rosół czy ramen czy zupa krem
@Tzss jak gotowałaś tyle czasu to wydaje mi się zbędne dodawanie kostek rosołowych. Ewentualnie trochę MSG do gotowego ramenu (lub tare) aby podpić smak.
@Tzss Polecam garnek ciśnieniowy. Możesz robić rzeczy w czasie 10x krótszym, a jeśli bardzo przyjdzie Ci ochota, to tak rozgotować wkład mięsny, że kości się prawie rozpuszczą.
Tak czy siak, nawet z garnkiem ciśnieniowym uważam ramen za przerost formy nad treścią. Próbowałem już kilku różnych wariantów ramenu - było z reguły ok, ale stosunek ilości cackania do walorów smakowych był słaby.
@LondoMollari Co do stosowania garnków ciśnieniowych to dyskusje wśród fanów ramenu są długie. Twierdzi się, że stosowanie szybkowarów nie powoduje emulsyfikacji bulionu (dużo chemii za tym stoi) co jest szczególnie ważne przy wieprzowym tonkotsu.
Ja osobiście stosuje bo jest to bardzo wygodne a tonkotsu po przelaniu z szybkowara (ostatnio 2x45min robiłem) jeszcze godzinkę gotuję i wtedy robi się ładny biały kolorek.
A de gustibus non est disputandum - nie porzucaj próbowania jednak, może ramen nie trafił w odpowiedni czas w Twoim życiu
Dopierdzielilbym swiezej kolendry ;)
Zaloguj się aby komentować