Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Strauwalda,Strauwalds Parmäne(1)
Pochodzenie: Wyhodowana pod koniec XIX wieku przez ogrodnika Strauwald w Cosel (Górny Śląsk) z Parkers Pepping i Goldparmäne. (1)
Morfologia: Małe do średnich, mniej lub bardziej silnie brązowo zabarwiona rdza pod spodem pomarańczowo-czerwony kolor pokrycia,
Okrągłe jabłko jest sporadycznie ordzawione w kierunku szypułki.
żółto-pomarańczowe jabłko,(1)(2)
Miąższ: miąższ bardzo pikantny raczej suchy, dobre jabłko deserowe.
Słodki i pikantne jabłko deserowe. Mocny aromat podkreśla dobry smak.(1))3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni –mała podatność.
Mączniak prawdziwy-mała podatność.
Zaraza ogniowa – odporna.
Rak drzew owocowych-mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-mała podatność.
Przechowywanie: odmiana zimowa o długi okresie przechowania nawet do kwietnia.
**Dojrzałość zbiorcza:**Październik dojrzałość komunikacyjna pierwsza połowa Grudnia.
Odporność na mróz: nizinna, niskie pasmo górskie czyli do 800 metra nad poziomem morza.Bardzo dobre (1)
Przeznaczenie: Strauwald jako jabłko deserowe oraz jako jabłko dodatkowe do cydru wielodmianowego.
Korona:. Drzewo rośnie stromo piramidalnie (odmiana ta była więc polecana do nasadzeń ulicznych).
Owocowanie:
Drzewo jest bardzo owocne prawie co roku,
Czasami odmiana owocuje naprzemiennie.
zdrowe; wytrzymałe
Zapylacze:
nie wiadomo/
Szkółka:
https://www.baumschulen-baumgartner.de/neu/index.php?d=l&a=1&artnr=991&abest=2
Literatura:
(1)
-https://bergischer-streuobstwiesenverein.de/strauwalds-parmaene/
(2)
-https://obstsortenerhalt.de/obstart/details/1095
(3)-https://www.deutsche-genbank-obst.de/passport/pdf?id_passport=2035
(4)-zdjęcie
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strauwalds_Neue_Goldparm%C3%A4ne_DSC00335.jpg
b2d8ddb7-5bce-4285-af66-171e899a16c6
sullaf

nie odróżniłbym tego od szarej renety

Sobierajmateusz

@sullaf jest zielona wersja jak się nie ordzwii

d33e5328-2692-4688-93e6-89dc8ace8cb4
sullaf

@Sobierajmateusz heh, przypomniało mi to w sumie zielone Golden Delicious, które widziałem w Aldi. Ani Golden, ani Delicious


Szara Reneta zawsze mnie denerwowała, tak swoją drogą - nigdy nie widziałem dla niej dobrego zastosowania. Ni to zjeść, ni to utrzeć, ni z tego kompot zrobić. Zerdzewiała skórka zdecydowanie nie pasuje w mój gust.

starebabyjebacpradem

@sullaf reneta jest dobra do ciast

Sobierajmateusz

@starebabyjebacpradem no i jako dodatek na cydr albo ta na sok i cydr jednozmianowy

Zaloguj się aby komentować