Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Oberdieck’s Reinette, Reneta Oberdika, Reinette d’Oberdieck, Reinette Oberdieck
Reneta Oberdiecka
Pochodzenie:
Odmiana została odkryta około 1850 roku przez niemieckiego pomologa Eduarda Lucasa jako siewka w Bad Cannstatt koło Stuttgartu i nazwany na cześć jego kolegi J.G.C. Oberdiecka.(1)
Morfologia:
średniej wielkości, kuliste, kielich i trzon spłaszczone, średnio 54 mm wysokośći szerokości 68 mm, równe połówki, okrągłe w przekroju, raczej równe równomiernie zbudowany
Skórka:
sucha, matowo-błyszcząca, nie ulegająca zatłuszczeniu, nieco twarda; kolor podstawowy.
mętny, zielonkawo-żółty do żółtego; kolor nasłonecziony rzadko występuje ale jest
brązowo-pomarańczowy;plamy przetchinkowe liczne, bardzo widoczne jako rdzawe gwiazdy.Oraz wokół kielicha możliwe rdzawe smugii.(1)
Miąższ:
żółtawobiały, drobnokomórkowy, zwarty, soczysty, chrupiący, jędrny, później kruchy,
przyjemnie słodko-kwaśny, aromatyczny w smaku, zapach niewyczuwalny(1)
Miąższ pięknie biały z kilkoma zielonymi żyłkami wokół rdzenia, delikatny i miękki, o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku z dość silnym aromatem pigwy(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować dobrze do stycznia potem gnije ale dość dobra do przechowania do końca Grudnia i wtedy ma najlepszy smak.
Dojrzałość :
Czas zbioru: pierszwa połowa października. Czas dojrzewania: grudzień - luty
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe które również wybitnie nadaje się do gotowania(2)
Korona: wysokoa oraz rozłożysta możliwie że kulista
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://szymczaksad.com/en/seedlings-of-fruit-trees-and-berry-shrubs-orchard-farm-poland/
Literatura:
(1)- https://www.arche-noah.at/files/oberdiecks_renette_beschreibung_und_foto.pdf
(2)- https://library.wur.nl/speccol/fruitvrij/aepfel/Aepf2/Ae090.htm
(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Nazwa odmianowa:
Oberdieck’s Reinette, Reneta Oberdika, Reinette d’Oberdieck, Reinette Oberdieck
Reneta Oberdiecka
Pochodzenie:
Odmiana została odkryta około 1850 roku przez niemieckiego pomologa Eduarda Lucasa jako siewka w Bad Cannstatt koło Stuttgartu i nazwany na cześć jego kolegi J.G.C. Oberdiecka.(1)
Morfologia:
średniej wielkości, kuliste, kielich i trzon spłaszczone, średnio 54 mm wysokośći szerokości 68 mm, równe połówki, okrągłe w przekroju, raczej równe równomiernie zbudowany
Skórka:
sucha, matowo-błyszcząca, nie ulegająca zatłuszczeniu, nieco twarda; kolor podstawowy.
mętny, zielonkawo-żółty do żółtego; kolor nasłonecziony rzadko występuje ale jest
brązowo-pomarańczowy;plamy przetchinkowe liczne, bardzo widoczne jako rdzawe gwiazdy.Oraz wokół kielicha możliwe rdzawe smugii.(1)
Miąższ:
żółtawobiały, drobnokomórkowy, zwarty, soczysty, chrupiący, jędrny, później kruchy,
przyjemnie słodko-kwaśny, aromatyczny w smaku, zapach niewyczuwalny(1)
Miąższ pięknie biały z kilkoma zielonymi żyłkami wokół rdzenia, delikatny i miękki, o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku z dość silnym aromatem pigwy(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-wysoka podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować dobrze do stycznia potem gnije ale dość dobra do przechowania do końca Grudnia i wtedy ma najlepszy smak.
Dojrzałość :
Czas zbioru: pierszwa połowa października. Czas dojrzewania: grudzień - luty
Odporność na mróz:
bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe które również wybitnie nadaje się do gotowania(2)
Korona: wysokoa oraz rozłożysta możliwie że kulista
Owocowanie:
Plon wysoki, regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
nie wiadomo
Szkółka:
https://szymczaksad.com/en/seedlings-of-fruit-trees-and-berry-shrubs-orchard-farm-poland/
Literatura:
(1)- https://www.arche-noah.at/files/oberdiecks_renette_beschreibung_und_foto.pdf
(2)- https://library.wur.nl/speccol/fruitvrij/aepfel/Aepf2/Ae090.htm
(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 - 1930
Tak mnie zastanawia bo zauważyłem, że pestki formują gwiazdę 5-ramienną. Nigdy nie zwróciłem na to uwagi, to jest normalne dla wszystkich jabłek czy cecha charakterystyczna niektórych gatunków i dlatego jest na rysunku?
@Wannasauna normalne. Kup sobie dowolne jabłko i tak przekrój
@Wannasauna 90% ma gwiazke tylko różnią się kształtem,położeniem oraz wielkością reszta ma kryż albo trójkąt.
@Wannasauna zauważ że większość roślin się rozrasta jak liczby pierwsze rosną, masz 3 5 7 liści 3 5 7 nasion itd.
Zaloguj się aby komentować