Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Грушовка московская
Gruszowka Moskowskaja
Pochodzenie:
Stara i powszechnie znana rosyjska odmiana selekcji ludowej o wcześnie dojrzewających owocach. Po raz pierwszy opisany w 1797 roku przez słynnego rosyjskiego pomologa A.T. Bołotowa.(1)
Morfologia:
Owoce moskiewskiej jabłoni Grushovka są małe lub średnie, ważą nie więcej niż 120 g, średnia waga jabłka wynosi 80 g. Kształt owocu jest kulisty, lekko spłaszczony, czasem cebulowy.(3)
Owoce wcześnie dojrzewające, średniej lub małej wielkości, silnie spłaszczone (prawie rzepowate), lekko ordzawione. (1)
Skórka:
Skóra jest gładka. Kolor podstawowy jest żółtozielony, w dojrzałości staje się biały. Ubarwienie kryjące ma postać lekko rozmytego rumieńca, a na nim różowe paski i plamki. Hipoderma jest liczna, biaława. Szypułka jest krótka, średnia do grubej. Lejek jest głęboki, szeroki, bez ozdób. Podstawka jest płytka, szeroka. Napompowane gruzełki ("perełki") są zwykle dobrze widoczne u podstawy działek. Kielich jest zamknięty. Serce jest lancetowate. Komory nasienne są zamknięte. Nasiona są średniej wielkości, o jasnokasztanowej barwie.(1)
Miąższ:
Miąższ owoców biały z żółtawym odcieniem, czasem różowy pod skórką, luźny, soczysty, delikatny, aromatyczny, smak kwaśno-słodki, często z przewagą kwasu.(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność(1)
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych- wysoka podatość.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Odmiana praktycznie się nie przechowuje przez to trzeba spożyć w 2 tygodnie od zbioeru.(3) maksymanie do 3 tygodni(6)
Dojrzałość :
Zastosowanie desererowe koniec lipca
Odporność na mróz:
ogromna do -50 °C (do strefy klimatycznej 2) -jedna z najlepszych na świecie oprócz czarnogruzu.
Przeznaczenie:
Jabłko głównie deserowe owoce nie nadają się na dżemy, konfitury, fermentację; (3)
Korona
Drzewa są dość duże i gęsto porośnięte. Korona jest mocna, u młodych drzew szeroko piramidalna, z wiekiem stopniowo staje się kulista. Kora na głównych gałęziach jest pomarańczowo-żółte(1)
Owocowanie:
Plon wysoki, nieregularny regularny, początek plonowania średnio wczesny (1)
Zapylacze:
Odmiana ta jest jabłonią samopylną.
Niezłe jako zapylacze: Antonówka; Confetti; Anyżówka; Kitajki; papierówka.(2) oraz najprawdoppodobniej estońska odmiana Susilepskie(5)
Szkółka:
https://szymczaksad.com/o/sadzonki-gruszowka/
Literatura:
(1)- https://vniispk.ru/varieties/grushovka-moskovskaya-grushovka-skorospelka
(2)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/g/moskovskaya-grushovka.html
(3)- https://sortoved.ru/yablonya/sort-yabloni-grushovka-moskovskaya.html
(4)- Атлас плодов под редакцией Адама Гребницкого
(5)- https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F
(6)- https://remontanta.ru/sorta-yabloni/263-yablonya-grushovka-moskovskaya
db9ab786-b06d-495d-97e2-9207a7f8f8e6
sullaf

Jabłko gruszki. Logiczne xd

Sobierajmateusz

@sullaf bo może smakować jak gruszka.

Zaloguj się aby komentować