Najstarszy ser świata – odkrycie z epoki brązu w Xinjiang

Najstarszy ser świata – odkrycie z epoki brązu w Xinjiang

Poszukiwania
W odkryciu dokonanym przez chińskich archeologów, w północno-zachodniej części kraju, naukowcy natknęli się na jeden z najstarszych produktów spożywczych w historii ludzkości. Na terenie pustynnej Kotliny Tarymskiej, w regionie Xinjiang, odnaleziono niezwykły artefakt – ser sprzed 3600 lat. Substancja ta, zachowana na szyjach mumii z epoki brązu, zrewolucjonizowała spojrzenie na rozwój kulinarny starożytnych cywilizacji.

Podczas badań archeologicznych prowadzonych w latach 90. XX wieku, odkryto kilka mumii w rejonie zachodnich Chin. Znalezisko to od razu przyciągnęło uwagę badaczy ze względu na doskonały stan zachowania ciał oraz przedmiotów codziennego użytku, które towarzyszyły zmarłym. W suchym, pustynnym klimacie Tarymskiej Kotliny, mimo upływu wieków, zachowały się liczne elementy pogrzebowe, w tym odzież, ozdoby oraz tajemnicza, biała substancja przypominająca zaschnięte grudki. [...]

#archeologia #chiny #odkryciaarcheologiczne #prehistoria #mumie

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować