#bimbromix
@evilonep - to wcale nie jest takie głupie
@koszotorobur a właśnie, że jest, jaka to ma pojemność? Gówno co z tego wyjdzie, szkoda aby czasu wody i prądu :p
Nie opłaca się mieć destylatora mniejszego niż 30l, gdzie Ci wejdzie wsad z wiadra 24l.
Ja się kiedyś jebałem z destylatorem 15l i to była udręka, jedno wiadro nastawu trzeba było robic na 3 razy, 3x grzać, później studzić żeby wylać resztę a na końcu urobek jeszcze raz piszczać czyli 4 grzania, na 2 dni to trzeba było rozkładać bo się tyle schodziło.
@cebulaZrosolu - miło poczytać praktyka
@koszotorobur a ten destylator z tureckiego szybkowara zbudowałem bo mi się tylko taki mieścił na kuchence, później poszedłem po rozum do głowy i zbudowałem sobie 30l z grzałkami elektrycznymi, normalnie sobie stał na podłodze więc się nie bałem, że mi płyta gazowa do szafki wpadnie pod ciężarem, no i deflegmator mogłem zrobić wyższy bo mnie szafka nad kuchenka nie ograniczała :)
Ale to stare dzieje, już nie mam żadnego z tych dwóch destylatorów, służą (mam nadzieję) dzielnie komuś innemu :)
@cebulaZrosolu panmaruda.jpg
@cebulaZrosolu
deflegmator
Gdzie ty żyjesz? Teraz tylko kolumna, możesz zrobić spirytus albo brandy jak chcesz.
@myoniwy w dupie mam kolumny, tylko pot still w moim sercu ❤️
@cebulaZrosolu Błądziłsz synu, błądzisz.
@myoniwy teraz to już tak zabłądziłem, że nawet wina nie robiłem w tym roku bo nie pije alkoholu :/
@koszotorobur Jest głupie.
Ile to ma wsadu?! 2l? Jak zrobisz mocny nastaw z cukru na Turbo to będziesz miał z tego 15% alko, wraz z dużą zawartością fuzli, aldehydów itp. dlaczego? Bo droższe w mocno stresowych warunkach zmniejszają produkcję etanolu na rzecz tych gorszych substancji. W 2l masz 300ml alko, przy dobrym cięciu frakcji żeby utrzymać jakąś jakość będzie 300ml bimbru 50%. Który tak jak pisze @cebulaZrosolu , i tak warto by przerobić jeszcze raz, czyli 7x robisz po 300ml, żeby mieć 2,1l który za ósmym razem uzyskasz ok 1,5l bimbru na ok 70%.
Stracić cały dzień na dwie flaszki bimbru? Szkoda zachodu.
Lepiej kupić kolumnę, nawet taką 54mm. Albo zgłosić się do jakiegoś spawacza (ykhm, ukhm,
@cebulaZrosolu Przecież można robić nie pijąc, nikt tego nie sprawdza.
@myoniwy można a i owszem, ale z tamtego roku mam jeszcze z 15l porzeczki i z 10l maliny, jakbym zaczął pić to mam coś ja początek xD
A druga sprawa to kuszenie losu, jak narobię wina to mnie będzie korciło. Chociaż destylatu mam z 8l w piwnicy i o nim zapomniałem :p hmmmm
@cebulaZrosolu Zawsze możesz rozdać.
Wiesz kim byś był jak byś zaniósł flaszkę pod sklep i dał jakiemuś żulowi? Miałbyś tytuł króla kierowników do końca życia.
@myoniwy do filantropa mi daleko xD
@myoniwy - widzę, że same eksperty od pędzenia bimbru na tym hejto
@koszotorobur mieszkając na wsi Polski B, ciężko nie być ekspertem w tej dziedzinie
@cebulaZrosolu tutaj odpowiadaja ludzie, ktorzy nie maja bladego pojecia o destylacji i tylko tacy moga sie tym gownem jarac. Bez aabrateca nie ma co podchodzic do tematu, chyba, ze ktos chce uzyskac jakies smierdzace gowno 60% i jeszcze ryzykowac zatrucie metanolem
@Pirazy dupa Jasio pierdzi stasio.
Świat nie składa się tylko ze spirytusu, chcesz kolumnę ok ale pot still i smakoweczki to super sprawa i dla mnie piękny temat.
Ciekawe jak chcesz łyche, rum, sliwowice czy coś innego na aabrateku zrobić
@Pirazy i nie, alkohole smakowe robi się inaczej niż zalewa wszystko spirytusem :)
@cebulaZrosolu kolego nie musisz mi tego tlumaczyc, a aabrateki maja opcje uzycia ich jako pot still, wszystko zalezy od konstrukcji. Masz wtedy dowolnosc. Albo spirytus albo jednokrotna destylacja.
Tutaj wiekszosc widzi na zdjeciu jakies gowno przyczepione do termomixa i mysla ze z tego wyjdzie czysta wodka i o ile generalnie jestem wolnosciowcem to za sprzedaz czegos takiego zamykalbym w pierdlu
@Pirazy no wiem, że można z kolumny zrobić pot stilla ale w takim razie po co wywód o smierdziuchach ? :D
A mnie takie coś śmieszy, że ktoś zobaczy zdjęcie szklanej chłodnicy za 50zl przyczepionej do termomixa i myśli, że będzie jak Walter White xD
@cebulaZrosolu bo jak pierwszy lepszy z ulicy zechce sobie cos wydestylowac nie majac o tym bladego pojecia to chyba sam wiesz co z tego wyjdzie
@Pirazy i szkoda Ci takiego?
Nic nie wyjdzie, spróbuję powie że chujowe i nie zrobi drugi raz. Metanolu w destylatach jest mało, na tyle mało, że żeby się nim otruć z bimbru to trzeba by było być nie wiem jak wielkim magikiem :D
A co dopiero z takiego 2l gówno baniaka :P
@evilonep - jest nawet stalowy #bimbermix
Ja kiedyś destylowałem w zwykłym gazowym czajniku, zasada ta sama ☺️nie był to bimber wprawdzie ale absynt hehe stare dzieje.
Zaloguj się aby komentować