Na flaki można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawieniec, przy czym uważa się, że największą wartość kulinarną mają trawieniec i żwacz. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają ich nawet więcej niż mięso.
Na ziemiach polskich potrawa ta była znana już w XIV w. i należała do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły.
U mnie flaki na rosole drobiowym, z gałką, imbirem, papryką ostrą, ziołami i odrobiną pomidorów. Bez zasmażek.
#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie #upomidora
244c9172-ae5a-4b62-8756-b702a288cb99
grzyp-prawdziwek

Dobre flaczki i tfu na #ekooszolomy na jutro jedziemy z Wątrąbkooo, następny weekend Czarnina

NieznosnaLepkoscOdbytu

@grzyp-prawdziwek odpierdolta sie od @vontrupka xd

VonTrupka

@Mr_Cucumber jak widzę ile kosztują flaki od 2-3 lat to ze zdumienia przewracam oczy jak owoce w jackpocie <_<

Mr_Cucumber

@VonTrupka Panie a co teraz nie kosztuje. ¯\_(ツ)_/¯

grzyp-prawdziwek

@Mr_Cucumber miska ryżu Morawieckiego

Mr_Cucumber

@grzyp-prawdziwek no ale miska ryżu też podrożała.

grzyp-prawdziwek

@Mr_Cucumber no to można podać na liściu od sałaty, znika problem zmywania.

grzyp-prawdziwek

@Mr_Cucumber pamiętam jak byliśmy goowniarzami się z siostrą bawiliśmy w restaurację, talerzyki i boxy zrobiliśmy że starego papierów firmowych i faktur xD Do dzisiaj stary nie wie gdzie znikały te dokumenty xD

VonTrupka

@Mr_Cucumber jeszcze kilka lat temu, wszystkie podroby i - że tak nazwę - odrzuty były ultra tanie, bo nikt się tym nie interesował. Dzięki pierdolonym w żyć jutuberom co się za kucharzenie zabrali, jakimś blogerom żywnościowym - rozgrzany pręt im w żyć - czy zachwalaczom zdrowej żywności, ceny podrobów od razu skoczyły 4-5x a flaki co najmniej 3x. Obecne ceny dzięki nieudolności rządzących i durnej pały z nbp oraz jego przydupasów inflacja zbiera żniwa równiuteńko.


Dlatego chrzanię flaki, bo mielona wołowina tańsza ( ͡° ͟ʖ ͡°)

grzyp-prawdziwek

@VonTrupka Polecam Ślimaki, niedoceniany rarytas, ceny przystępne, Makłowiczu chwalił. Trochę phyerdolenia przy obróbce tak z minusów

Mr_Cucumber

@VonTrupka Ja od dawien dawna nie widziałem nigdzie pucek.

VonTrupka

@Mr_Cucumber pucka? o panie, od lat nie jadłem

a żeś narobił smaka

teraz to bym takie cynaderki opierdolił ... razem z talerzem (っ˘ڡ˘ς)

Mr_Cucumber

@VonTrupka No też bym wszamał.

LITE

@Mr_Cucumber Na obiadek flaki w pomidorach

Kubilaj_Khan

Ja jem tylko flaki z kurczkiem. Tego oryginalnego co tam jest nie jem, obrzydza mnie.

SUQ-MADIQ

@Mr_Cucumber nienawidze flaków o smaku fasolki po bretońsku, to tak rosół z ziemniakami. Tak wyglądają jedyne prawilne flaki:

6a1c8284-4ec5-4b54-9326-befec1f62a9a
Mr_Cucumber

@SUQ-MADIQ Mam robić za psychoterapełte czy co? xD

Opornik

@Mr_Cucumber Z flakami zawsze mam problem. Smakują mi bardzo, ale flaków, czyli tych fizycznych tkanek, w życiu bym nie dotknął.

Parę razy zrobiłem sobie nawet takie pseudo flaki, czyli rosół ale z ziołami używanymi do flaków.

Rzuku

@Mr_Cucumber Flaki mają konsystencję gotowanej skóry z kurczaka, albo kożucha z mleka. Nie rozumiem dlatego te białe gluty są takie popularne u nas

TrzymamKredens

Płyn jest dobry w smaku ale te gluty to coś wstrętnego aż mam odruch wymiotny.

Soviel

@Rzuku @TrzymamKredens Nigdy takich nie jadłem, moglibyście opisać może skąd je dorwaliście? Gotowana skóra z kurczaka potrafi się rozpadać od naciśnięcia palcem ale flaki? Ja zawsze jadłem flaki które były z reguły trochę twardsze niż wieprzowina a na pewno bardziej zwarte, fajna mięsna konsystencyja. W życiu bym nie pomyślał że mogą przypominać gluta.

paramyksowiroza

@Soviel Zależy jak zrobisz. Przykładowo moja babcia gotowała flaki bardzo długo i wychodziły faktycznie bardzo miękkie.

Smakowały mi, ale gdy gotuję flaki dla siebie nie rozgotowywuję ich do tego stopnia.

Lubię czuć ich lekką sprężystość pod zębami.

Soviel

@paramyksowiroza Dokładnie, czasem nawet chrupniesz

Rzuku

@Soviel

skąd je dorwaliście

Mam taki zwyczaj że nie robię jedzenia, którego nie lubię, więc nigdzie ich nie dorywałem, tylko byłem nimi częstowany, w gościach się jadło. A skóra z kurczaka nie musi się rozpadać, co nie zmienia faktu że ma taką śliską, glutowatą konsystencje dokładnie jak flaki i w żadnym wypadku ta konsystencja nie jest mięsna

Soviel

@Rzuku Nie była mięsna w twoim przypadku to możliwe. Możliwe też że mniej rozgotowane by zmieniły twoją opinię. Pamiętam jak jeden wujek zarzekał się że nienawidzi czerniny, miał tego niefarta że prababcia jak zapraszała na uroczysty niedzielny obiad to czernina była zawsze. Bał się jak dziecko a z prababciami bywa tak że nie ma, musisz chociaż spróbować. Co się okazało jak się w końcu przy pomocy wszystkich przemógł? Opierniczył dwa talerze aż mu się uszy trzęsły. Z rozmowy wynikło że kiedyś spróbował czerniny która jego matce totalnie nie wyszła a że sama nie jadła to nawet o tym nie wiedziała

Gimemoa

Śmierdzi jak gówno, smakuje jak rzygi. Ludzie bez smaku jeszcze to mogą spożywać, reszta unika.

Soviel

@Gimemoa To się myje i gotuje przed zjedzeniem, tak na przyszłość

Paciu06

Ule bym żdżarł wieprzowo-wołowe. Dzięki za przypomnienie. Na pewno znajdzie się w menu na przyszły tydzień

Zaloguj się aby komentować