Moje wczorajsze dzieło. Ponad tydzień leżenia w zalewie. Pieczone 2x po 40 minut (180 i 150 stopni). Kiedyś dziadek pokazywał trochę, jak się wiąże, tylko jemu jakoś tak lepiej to szło.

@Astro

#jedzenie #diy
84f1911c-2859-4ac6-991e-9273d44c3e6e
94e71156-1a58-4086-ab62-f89bbca7236f
vinclav

Zajebiście wyszło, jedyne co musisz zrobić to taki presser zrobić. Żeby to wcisnąć w formę. A tak wszystko fajnie.

Zero fermentacji, ładna skórka, wygląda dobrze, wszystko okej!

Jak to mówią, zdrowo zjedz, nie oddawaj nikomu

Astro

@MiernyMirek piękny. Czym przyprawiany?

MiernyMirek

@Astro na jakim etapie?

vinclav

@MiernyMirek ja czasem dodaje rozmaryn z młynka do kawy, ale wtedy mi kobieta mówi że kawa jakaś dziwna xD

MiernyMirek

@vinclav zalewa: sól, gorczyca, majeranek, czosnek, liść laurowy. Przed pieczeniem natarłem w: sól, papryka, majeranek, pieprz.

vinclav

@MiernyMirek no to fajnacko, robisz czasem coś innego? Jakieś łopatki, ligawy, polędwiczki?

MiernyMirek

@vinclav ostatnio szynkę i schab kręciłem, ale jak to mówią "bez tłuszczyku nie smakuje tak dobrze".

vinclav

@MiernyMirek no się w sumie zgadzam, też sam pakuje słoninę do szynek

Opornik

@MiernyMirek aż poczułem ten zapach.

Fletcher

@MiernyMirek podajże no przyjacielu przepis, chociaż taki ogólnikowy. Bo rozumiem, że robiłeś to tylko zalewa + piekarnik?

MiernyMirek

@Fletcher no w zalewie leżało ponad tydzień. Składniki podałem.

Długość pieczenia też podałem. Przy drugim pieczeniu przekręciłem na drugą stronę w naczyniu bez przykrycia. Na dnie trzeba ułożyć jakąś kapustę, jabłko, cokolwiek, żeby się nie przypaliło na dnie.


Wiązać się muszę nauczyć mocniej.

KapitanBomba

kiedyś miałem wyjebane na wędzone, od jakiegoś czasu jaram się takimi sprawami.

MiernyMirek

@KapitanBomba to nie jest wędzone

MiernyMirek

@PanNiepoprawny lepiej?

968c945f-e413-4cba-83f6-43d43f3c0f35

Zaloguj się aby komentować