Ja tak xd
Dla tego gdy ostatnio internet obiegł wyświechtany news o whiskey fungus doznałam olśnienia.
Drożdże dodawane do pieczywa pszennego, podczas fermentacji alkoholowej rozkładają cukry na etanol i dwutlenek węgla i to właśnie etanol stanowi pożywkę dla Baudoinia compniacensis, grzyba występującego pod postacią czarnego nalotu.
Grzyb ten pobiera etanol z powietrza, dzięki czemu w odpowiednio wilgotnym środowisku rośnie (uwaga suchar!) jak na drożdżach
W niektórych źródłach pojawiała się informacja że może występować w pobliżu miejsc przechowywania lub transportu paliwa samochodowego, ale po raz pierwszy zbadany i zaobserwowany został w znanym z produkcji koniaku, francuskim regionie Cognac.
Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się więcej o fermentacji: https://tiny.pl/w2q1q ; i samym grzybie: https://tiny.pl/w2q1m https://tiny.pl/w2q1g
Zagadka rozkmin spacerowych została odkryta xd #grzyby #ciekawostki
Fotografia przedstawia budynek w Cognac.
@ciszej I to jest właśnie to czego, między innymi, oczekuję od dobrego miejsca w internecie - nieoczywista wiedza, o którą jestem teraz bogatszy i to ze mną już zostanie. Dzięki, serio ciekawa sprawa
@ciszej już wiadomo czemu stare kamienice w centrum też są pokryte takim nalotem
@GazelkaFarelka stare kamienice to myślę że może być smog i miejskie zanieczyszczenia bardziej, ale kto wie, może jakaś bimbrownia w piwnicy czy piekarnia obok też pomogła xd
@Lubiepatrzec właśnie zastanawiałam się wstawiać, nie wstawiać, ale pomyślałam sobie że może kogoś też to męczyło czemu tak to wygląda xd
zazwyczaj na spacerach wymyślam jakieś głupkowate problemy nad którymi rozmyślam i jak się już coś przylepi to nie odpuści póki się nie dowiem
@GazelkaFarelka no one raczej są uwalone sadzą xd no chyba, że mają przy sobie stałe źródło oparów etanolu, co w sumie też by się zgadzało
@ciszej Oczywiście, że wstawiać! Nawet jak dotrzesz do jednej osoby i dostaniesz jednego pioruna to warto. Taka "bzdurka" może komuś zmienić dzień i na pewno warto. Ja przeczytałem z przyjemnością i lubię takie różne, różności z pogranicza nauki.
No a taką dziecięcą ciekawość świata warto w sobie pielęgnować, toteż czekam na kolejne spacerowe rozmyślania
@maximilianan do tego nawiązuję
@maximilianan skąd ta sadza? piece parowe w piekarniach sa elektryczne albo gazowe-mega niedobrany proces spalania gazu musialby byc zeby powstawala sadza
To jest bardzo ciekawe i elektryzujące!
Kurczę, kilka lat pracowałam w takiej starej piekarni, dalej działającej pod szyldem GS i jakoś w życiu się nie zastanowiłam skąd ta sadza.
@ciszej bardzo ciekawy i fajny wpis. Tylko tak na przyszłość zamiast PVC powinno być PVC albo jak już spolszczone PCW
@wykopowybanita91 samopomoc chłopska xd takie piekarnie miały klimacik
@ciszej Teraz mi to mówisz?
Jak w tym roku zrobiłem sobie biokominek. Na bioetanol.
Właśnie się pali 🔥
@taxi20 mmm grzyby lubią to xd a zupełnie poważnie wydaje mi się że w procesie spalania etanol zniknie i nie nakarmi już żadnych żyjątek - powstanie para
@x-ray sadza padło w kontekście starych kamienic w miastach. A sadzy we większości miast jest od cholery i trochę. Mamy w firmie maszt flagowy na którym co pół roku zakładamy świeżą, nową flagę, bo gęsta smoła wchodzi tak głęboko i mocno, że pranie takiej flagi po 6 miesiącach wiszenia na powietrzu jest niewykonalne.
@ciszej
Szanuje ludzi, ktorzy potrafia sobie zadawac takie losowe pytania i szukac na nie odpowiedzi. Ciekawosc trzeba w sobie kultywowac.
ps. Spoko nick
@Cichaj xd cichaj lepsze - inspiracja klocuchem?
@ciszej Prababcia tak mowila kiedy potrzebowala cos uslyszec
Zaloguj się aby komentować