Jak zrobić mrożone frytki w piekarniku (!) aby były max ok? xD
#pytanie #frytki #problemypierwszegoswiata
Nie da sie
@def no weź tak nie pisz, musi się dać jakoś
@evilonep wykładam na papier, cienka warstwa, posypuję przyprawą do pyrek.
Pieczenie w zależności od frytek jakieś 20 min. +/- 5 min. Temperatura jakieś 200 stopni, konwekcyjne. Jak nie masz to góra-dół
@moll dziękuję za Twoją odpowiedź, Tobie to w tym temacie ufam
@evilonep nie masz
Ale za to masz sam dół termoobieg. To jest genialne do ciasta drożdżowego. Jeśli robisz chlepki to polecam
@moll ja mam jakieś opcje w piekarniku ale co bym nie robił to używam tylko góra dół xD
@CzosnkowySmok dlatego zaczynam od przestudiowania instrukcji przed rozpoczęciem użytkowania xD fajne programy można znaleźć. Za to nie używam termoobiegu w wersji eko. Biszkopta na takim kiedyś prawie godzinę piekłam
@moll Góra-dół i termoobieg to dla mnie pierwsza ikonka od góry po prawo
@pat85 nie znam Twojego piekarnika xD
@moll kolega chyba pisał o tym co wg niego jest taką funkcja na zdjęciu OPa
@evilonep ja robię w mikrofali
@CzosnkowySmok fryty w mikrofali? Dawaj jak, to strzelę z pioruna. Byle nie wychodziły sflaczałe jak pyrtek po wódzie.
@Vargtimmen clickbaitowo pojechałem, bo myślałem ze i tak nikt na poważnie tego nke weźmie.
Trzeba mieć microfale ze specjalnym metalowym talerzem Crisp od whirlpoola (inni producenci tez mają ale whirlpool najczęściej sprzedaje to w polsce)
Wkłada sie frytki na talerz, ustawia tryb Crisp na 12 minut i tyle. Funkcja Crisp to jest połączenie mikrofali z grillem.
Sam talerz sie nagrzewa i od dołu przypieka co też robi grill z góry. Frytki mozna robić ze zwykłych ziemniaków czy buraków etc. Ale takie kupne też sie nadają. Wychodzą całkiem smaczne. Aczkolwiek nie idealnie takie jak z piekarnika. Natomiast nie są takie dziwne sflaczałe jak to ładnie określiłeś.
@CzosnkowySmok no dzięki, ale dwanaście minut, jak na mikrofalę, to cholernie długo. Jednak pozostanę przy piekarniku.
@evilonep jeśli cienkie frytki to 220 stopni 17minut (dłużej to będą suche/puste w środku), jeśli grubsze to 20 minut. Ja wysypuję 250/500g na blachę bez żadnego papieru/folii, grzanie góra dół z termoobiegiem ale chyba on nie ma znaczenia za bardzo.
@evilonep prawdziwe frytki to tylko takie gotowane na wodzie #pdk
Zaloguj się aby komentować