Ale kilka osób prosiło, więc macie.
Zdjęcia:
1. 62 tygodniowa kura nioska (średnio 1,9kg wagi)
2. Część wybiegu dla kur z przodu kurnika
3. Ta sama strona z tyłu
4. Jak wyglądają okienka w pozycji otwartej i kilka podestów, wokół kurnika jest żwir - druga strona kurnika
5. Zachodzące słońce po tej samej stronie kurnika - wybieg, aż za wzgórze
Na tej farmie nie ma huśtawek, spróchniały
#kurnikszkota #kury #rolnictwo
1. Wnętrze przy okienkach
2. Wnętrze przy gniazdach
3. Ostatnie zdjęcie z wybiegu
Kurnik na 16k kur.
Jak widać mendy i tak lubią być w środku pomimo ładnej pogody i bardzo dużej ilości miejsca.
Czerwone lekko oświetlenie jest wprowadzone po 40tym tygodniu ze względu na wiek kur. One w planach jeszcze 20 tygodni będą pracować, może dłużej.
@conradowl Patodeweloperka.
@Sahelantrop ale park mają przy apartamentach większy, niż mieszkańcy Hong Kongu w Warszawie
Kto ma lepiej?
PS bardziej serio to zawsze będzie tłok. Dorosłe kury są ciekawskie i nie da się wejść i cyknąć zdjęcia bez biegnących do ciebie kur
@conradowl Jesteś ich idolem.
@conradowl Pierwsze dwa zdjęcia wyglądają trochę jak z pociągu do Zakopca z 1996 roku
@Trawienny ja miałem taki pociąg z Krakowa do Kołobrzegu, trzynaście godzin by siedzieć dwa tygodnie w Ustroniu Morskim. Piękne to były wakacje...
@conradowl "A teraz serio, bo czasem sobie żartujemy": gdzie można kupić jajka kur Twoich?
@Sahelantrop w Szkocji, w Perthshire są automaty vendingowe z między innymi jajkami po kilku miejscowościach rzucone. To tak by mieć pewność, że od nas.
A ogółem jajka odbiera większa firma i trafiają do marketów.
@conradowl Dziękuję za informację. W sumie, jeśli jaja pochodzą od zadowolonych kur, może warto kupować je w Szkocji?
Zobaczę jak lata Ryanair.
@Sahelantrop myślę, że wolny wybieg w Polsce (mam nadzieję) nie odbiega standardem od naszych farm, aczkolwiek dużo lepiej kupować od mniejszych rolników niż dużych przedsiębiorstw. Kurniki na milion kur w Noble Foods (tylko jedna farma) nawet z sensorami, elektrycznymi wybiegami itp itd. to już jednak taka ilość, że i kilkanaście osób na samych obchodach nie da rady.
One w planach jeszcze 20 tygodni będą pracować, może dłużej.
@conradowl co potem? Emeryturka?
@GrindFaterAnona tak, jako piersi z kurczaka z wolnego wybiegu...
@conradowl takie stare?
@GrindFaterAnona 102 tygodnie to dwa lata, wiek idealny jak na rosół u babci. Stare by miały pięć lat
Nie cierpię kur
@SuperSzturmowiec a jajecznice to byś ojebał
@SuperSzturmowiec cycki z kury w delikatnej panierce mmmmm
@roadie tak
Uwielbiam kury.
(balansuję negatywność Szturmowca xd)
@Dziwen nadal cycki z kury w delikatnej panierce są mmmm i godzą wszystkich
@conradowl no najlepsze. Jeszcze taka dobrze doprawiona... Uuuu. xd
@Dziwen chodzą i srają
@SuperSzturmowiec a my to co robimy xDD
@SuperSzturmowiec i robią sobie jaja, zupełnie jak polscy standuperzy
@conradowl a to ja preferuję udka
Kura to jest naprawdę dar niebios, mięso dobre, jajka, z piór też często coś robią...
@conradowl tak to widzę. Z kategorii cursed images. xd
@Dziwen
@conradowl _62 tygodniowa kura..._
Gadasz jak jakaś madka o bombelku xd
@Olmec Od bierdolta sie od nas od naszego menadżera i od nas
PS wiek w papierach podaje się w tygodniach, szczepienia rozpisane w tygodniach i w tygodniach rozpisany plan żywienia i natężenia oświetlenia. Dlatego lubię wasze komentarze - wciskam informacje pomiędzy
@conradowl w środku ciasnawo, ale wybieg lux malina. Chyba, że to zdjęcia bez większości kur i jak je wypuścisz, to wybieg wygląda jak chiński basen.
Jaka to kategoria jajek? 1?
Wypuszczacie je przez cały rok? Mogą wychodzić zupełnie kiedy chcą?
Jak się bronicie przed drapieżnikami? Czy ptaki drapieżne są realnym problemem?
Od jakiego wieku pracują? Co potem? Na karmę?
@Olmec kategoria 1, wolny wybieg ale nie organiczne. Organiczne to tylko pasza organiczna i byłoby ich w tym kurniku 12k na tej samej powierzchni.
Wybieg otwarty elektronicznie, codziennie od 10 do 22, gdzie światła w środku od 7 do 22:15.
Otwarte cały rok poza lockdownami z góry, gdy jest ryzyko ptasiej grypy. Raz byliśmy w strefie 10 mil od farmy z ptasią grypą. Rok do roku takie lockdowny są coraz dłuższe i od czterech lat co roku. Kiedyś pisałem o tym, że w tym tempie do 2050 nie będzie żadnego drobiu na wolnym wybiegu, wszystko będziemy hodować tylko ściółkowo. Wirusy to nie przelewki.
Zdjęcia około 20 minut po tym, jak uruchomiły się linie z jedzeniem - ale tak jak napisałem - pomimo ogromnej powierzchni one wolą być w środku. I większość idzie za mną, w głębi np. drugiego zdjęcia ze środka ćwierć kurnika jest puste. Choć jest ich tam sporo ale nie tak, że jedna przy drugiej przez cały kurnik. Choć zgadzam się - w środku ciasnawo, nikt w firmie nie lubi tej farmy. Organiczna u nas ma ten multitier z gniazdami w środku i około 4 metry ściółki i dopiero okienka. Tu jest może metr. Taki design tej farmy, przebudowa w planach, być może przerobimy ją na organiczną.
Przed drapieżnikami jest wokół kurnika po całym wybiegu kilkanaście daszków na metalowym stelażu, pod którym kury mogą się schronić. Ptaki drapieżne to rzadkość. W Szkocji jest multum bażantów i królików. Wybieg ogrodzony siatką leśną (mniejsze oczka na dole) i około 30cm siatki na króliki wkopane w ziemię plus drugie ogrodzenie wokół farmy (aczkolwiek na innych farmach mamy jedno ogrodzenie wybiegu i drugie to tylko parking i kantyna).
Transfer do farmy to około 15 do 18 tydzień, my staramy się 15/16ty. Standard czasu znoszenia jaj to 72 tygodnie. My mamy minimum 80, właśnie przedwczoraj wyjechały od nas kury 102 tygodniowe, a drugi kurnik z tej farmy będzie mieć 103 gdy wyjadą. Produkcja w tym drugim za ostatni tydzień to 72% - czyli na około 12k kur jest 8,5k jaj.
Poniżej 65% koszty przewyższają przychód. Większość farmerów trzyma kury 72 do 80 tygodni.
Kury z farm free range idą na mięso. Nie na karmę. Ale właśnie z nich jest to mięso z wolnego wybiegu. Około dwuletnie kury, które dziobały trawę - z takiej rosół to jak u babci.
Niestety za darmo nikt nie będzie trzymać kur, które znoszą mniej jaj, ale jedzą i piją tyle samo. Do tego farma wewnątrz jest myta i dezynfekowane pomiędzy stadami, im dłużej - tym większe szanse na choroby, kurz i zapachy...
To jest jedna z czterech farm jaj w firmie, ja pracuję na hodowlanych, ale jak pisałem - chcieliście zobaczyć wybieg. Pokazuję jak jest i wnętrze.
Organiczne wyglądają najlepiej, ale tam dawno nie byłem i nie widzę powodu by zdjęcia tylko stamtąd pokazać. Warunki są w porządku u tych kurek, a nie chodzi o to, by widzieć tylko te najlepsze
@conradowl jak to mówią: życie to nie jebajka.
Dzięki za odpowiedź!
@conradowl
progres
postęp!
@Opornik what do you want mate?
Aż tyle trawy na wybiegu?
Nawet nie wiem jak to ująć.
Trawiasty wybieg?!
Co one, takie chude bo niedożywione i nie mają siły drapać pazurem w ziemi za robakiem (´・ᴗ・ ` )
@VonTrupka wybiegi zawsze trawiaste i nawet więcej drzew na innych farmach, ale akurat na tej byłem i miałem trochę czasu. Niezbyt regularne kształty, ale w najszerszym miejscu to jest ponad 100 metrów od kurnika.
Chude? Standardowo powinny mieć około 1840 gramów, mają 1900 i więcej. Ważone co tydzień przez pracownika. Wszystko nawet nie w normie, a ponad
@conradowl na tym foto pod kurnikiem z kamienną podsypką to takie chudziny, że żal byłoby taką w ogóle skubać na rosół (´・‸・ ` )
@VonTrupka za duży wybieg, biegają i są fit. Następnym razem zamontujemy im klatki, żeby się nie ruszały
@conradowl i tucz..emmm...karmienie bezpośrednie z rury (ง •̀ᴗ•́)ง
niech widać że pańskie oko kurkę tuczy (☞ ゚ ∀ ゚)☞
@VonTrupka akurat jedzonko to mają w kurniku non stop, 7:30, 12:30, 15:30, 17:30 i 20:00 łańcuchy napełniają linie. Nawet na 10 minut przed czasem karmienia wciąż jest jedzenie w trackach i jak w każdym kurniku - obliczone są na przykładowo 17k kur, gdy w środku było 16k, teraz bodajże 15921 bo część z czasem gdzieś po prostu zachoruje, padnie czy trafiło się to zjawisko smotheringu o którym pisałem np. 5 sztuk przy zmianie czasu w niedzielę...
Zaloguj się aby komentować