I uprzedzając dyskusje- wolę gołąbki z ryżem.
#gotowanie #kuchniapolska
wolę gołąbki z ryżem.
@AdelbertVonBimberstein to jest jeszcze jakas inna opcja?
@GrindFaterAnona no robią z kaszą albo same mięsne.
@AdelbertVonBimberstein 50/50?
Przyprawiam jedynie mięso: pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona, można dorzucić soli, ale nie warto, bo wyciska soczystość z mięsa. Takim dodatkiem, który podbija smak gołąbków jest majeranek i czosnek (najlepiej swieży, rozgnieciony na pulpę i zmieszany dokładnie w mięsie).
Oczywiście do tego zalecany jest sos pomidorowy, ale tu uważam, że należy go bardzo długo redukować by utrzymać kwaskowatość z pomidorów, która generalnie świetnie komponuje się , powidłami śliwkowymi. Także tego.... Lubię gołąbki, bardzo.
Odetnij kaczan od dołu kapusty i sparz ja przed zawijaniem ( sznurek do zawinięcia też się przyda ).
Edit: nienawidzę tych kur.... Z google, poprawia mi wyrazy na niepoprawne ortograficznie xD
@wiatraczeg dziękuję, technikę gotowania kapusty mam opanowaną.
Miałem tylko wątpliwości co do proporcji nadzienia.
Mam taki fajny sos pomidorowy z Lidla to go doprawię po swojemu. Gołąbków nie zawijam sznurkiem i jeszcze mi się nie rozpadły nigdy.
@AdelbertVonBimberstein no to smakuwa, proporcje zależą od Ciebie tak naprawdę, jak Ci najlepiej smakuje?
Jak chcesz robić na sprzedaż to 5 porcji ryżu na 1 porcję mięsa ( ̄︿ ̄ °)
A tak to ja robię fifty-fifty, czasem trochę więcej ryżu wyjdzie, ale gołąbki mają być mięsne a nie wegańskie
co do przypraw, sól i pieprz, czasami te górne posypię odrobiną papryki ostrej i słodkiej
to w czym piekę podlewam bulionem, jak nie mam zamrożonej odrobiny to z lekkim obrzydzeniem ale jednak rozrabiam z kostki
ale żeby majeranek? (☉__☉”)
@VonTrupka najbardziej polska przyprawa. Majeranek.
Już się zrobiło.
@AdelbertVonBimberstein ty to polewasz sosem pomidorowym i dopiero zapiekasz? ⚆_⚆
na demony ლ(ಠ益ಠლ)
@VonTrupka duszę w sosie pomidorowym.
Zaloguj się aby komentować