Na kilogram mięsa ile dajecie ryżu do gołąbków? I jakie przyprawy? Sól pieprz, majeranek?
I uprzedzając dyskusje- wolę gołąbki z ryżem.

#gotowanie #kuchniapolska
GrindFaterAnona

wolę gołąbki z ryżem.

@AdelbertVonBimberstein to jest jeszcze jakas inna opcja?

AdelbertVonBimberstein

@GrindFaterAnona no robią z kaszą albo same mięsne.

wiatraczeg

@AdelbertVonBimberstein 50/50?


Przyprawiam jedynie mięso: pieprz ziołowy, papryka słodka wędzona, można dorzucić soli, ale nie warto, bo wyciska soczystość z mięsa. Takim dodatkiem, który podbija smak gołąbków jest majeranek i czosnek (najlepiej swieży, rozgnieciony na pulpę i zmieszany dokładnie w mięsie).


Oczywiście do tego zalecany jest sos pomidorowy, ale tu uważam, że należy go bardzo długo redukować by utrzymać kwaskowatość z pomidorów, która generalnie świetnie komponuje się , powidłami śliwkowymi. Także tego.... Lubię gołąbki, bardzo.


Odetnij kaczan od dołu kapusty i sparz ja przed zawijaniem ( sznurek do zawinięcia też się przyda ).


Edit: nienawidzę tych kur.... Z google, poprawia mi wyrazy na niepoprawne ortograficznie xD

AdelbertVonBimberstein

@wiatraczeg dziękuję, technikę gotowania kapusty mam opanowaną.

Miałem tylko wątpliwości co do proporcji nadzienia.

Mam taki fajny sos pomidorowy z Lidla to go doprawię po swojemu. Gołąbków nie zawijam sznurkiem i jeszcze mi się nie rozpadły nigdy.

wiatraczeg

@AdelbertVonBimberstein no to smakuwa, proporcje zależą od Ciebie tak naprawdę, jak Ci najlepiej smakuje?

VonTrupka

Jak chcesz robić na sprzedaż to 5 porcji ryżu na 1 porcję mięsa ( ̄︿ ̄ °)


A tak to ja robię fifty-fifty, czasem trochę więcej ryżu wyjdzie, ale gołąbki mają być mięsne a nie wegańskie


co do przypraw, sól i pieprz, czasami te górne posypię odrobiną papryki ostrej i słodkiej

to w czym piekę podlewam bulionem, jak nie mam zamrożonej odrobiny to z lekkim obrzydzeniem ale jednak rozrabiam z kostki


ale żeby majeranek? (☉__☉”)

AdelbertVonBimberstein

@VonTrupka najbardziej polska przyprawa. Majeranek.

Już się zrobiło.

ae6d0e51-fc3a-4d11-b057-b0490b593d38
VonTrupka

@AdelbertVonBimberstein ty to polewasz sosem pomidorowym i dopiero zapiekasz? ⚆_⚆


na demony ლ(ಠ益ಠლ)

AdelbertVonBimberstein

@VonTrupka duszę w sosie pomidorowym.

Zaloguj się aby komentować