Maślak Pstry jest kolejnym grzybem co obecnie rośnie w dużych ilościach, więc kilka słów o nim. Jak sama nazwa wskazuje (słowo pstry to jak ktoś nie wie oznacza wielokolorowy) jest on cały brązowy (w różnych odcieniach ale wciąż), więc nie wiem na jakich grzybach był twórca nazwy, ale się domyślam. Jest też grzybem jadalnym o średniej wartości smakowej, ale na bezgrzybiu i maślak grzybem, czy jak to tam szło. Średniej wielkości o bardzo regularnym kształcie, na kapelusza ma najczęściej drobne kosmyki, rurki są gęste, najpierw żółte potem ciemnieją. Trzon jest solidny i nie jest pusty w środku. W Polsce bardzo popularny (lubi rosnąć z sosnami), z mojego doświadczenia niestety często robaczywy.

#grzyby
9f4767c9-77ad-46fe-8101-51d317ae9350
31208f6a-7478-4f2f-8a88-02325eabae6f
87087af1-f53c-4674-9aeb-8ecdd01ee030
Cybulion

Ogromny wysyp maślaków. Zebralem ostatnio wiaderko i podrzucilem sasiadom. Matka zabrania zbierac bo to roboty wiele a smakowo nisko.

fc4299af-c351-4a10-ba6d-e1f4cdd5660d

Zaloguj się aby komentować