Maślak Pstry jest kolejnym grzybem co obecnie rośnie w dużych ilościach, więc kilka słów o nim. Jak sama nazwa wskazuje (słowo pstry to jak ktoś nie wie oznacza wielokolorowy) jest on cały brązowy (w różnych odcieniach ale wciąż), więc nie wiem na jakich grzybach był twórca nazwy, ale się domyślam. Jest też grzybem jadalnym o średniej wartości smakowej, ale na bezgrzybiu i maślak grzybem, czy jak to tam szło. Średniej wielkości o bardzo regularnym kształcie, na kapelusza ma najczęściej drobne kosmyki, rurki są gęste, najpierw żółte potem ciemnieją. Trzon jest solidny i nie jest pusty w środku. W Polsce bardzo popularny (lubi rosnąć z sosnami), z mojego doświadczenia niestety często robaczywy.
#grzyby
#grzyby
Ogromny wysyp maślaków. Zebralem ostatnio wiaderko i podrzucilem sasiadom. Matka zabrania zbierac bo to roboty wiele a smakowo nisko.
Zaloguj się aby komentować