Mam poradę jak uniknąć oparzenia łap, jak coś pieczemy w piekarniku.
Trochę gotuję, piec też lubię, zwłaszcza pieczenie i ciasta, to się zdarzyło kilka razy łapy poparzyć XD
  1. Bierzecie takie rękawice silikonowe jak na zdjęciu, mogą być Ikea.
  2. Ręce pod kran z zimną wodą.
  3. Zwilżone ręce w rękawice, i można łapać za blaszki.
  4. Jak punkt 3 wydaje Wam się niewystarczający i dbacie o swoje paluchy, lub macie trudnego pieczeniowego questa, to można wlać odrobinę zimnej wody do rękawicy.
Stosuję i przydatny patent, zwłaszcza jak 2 naczynia żaroodporne trzeba poprzekładać co trochę czasu zajmuje, lub podlać wszystko bezpieczenie sosiwem. Przy długim trzymaniu takimi rękawicami szybko nabierają temperatury i łatwo stracić 15 minut na studzenie rąk, zamiast delektować się szamką Ja często kończę z zagrzaną wodą w środku, a lepiej zagrzać trochę wody, niż dłonie
#lifehack #gotowanie #gotujzhejto
c15b84d1-49de-44ef-9cbc-df48341ada8a
Zielonypomidor

@Tapporauta Mam rękawice spawalnicze i sobie chwalę.

Tapporauta

@Zielonypomidor kurde, tego nie rozważałem

Zielonypomidor

@Tapporauta Tanio wychodzą, są długie więc i do piekarnika lepsze.

ErroL

@Tapporauta ja tam przez zwykłą ścierkę bawełnianą wyciągam blachę. Nie mam cierpliwości do rękawic.

Sweet_acc_pr0sa

@Tapporauta zawsze uzywam zlozonego na pol recznika kuchennego, nigdy nie bylem nawet blisko oparzenia xD


Kuchennego w sensie bawelnianego a nie papierowego xD

DidzejJB

@Tapporauta Mój syn jest niemożliwy. Mówi do mnie:

  • Będziemy jeść z naczynia żaroodpornego? Bo Tapporauta robi.

Odpowiedziałem mu, że tak. Wtedy poszedł do Rafała i mówi:

  • masz wuju, chcesz jedną z naczynia żaroodpornego?

  • tak

  • aha, więc wszyscy jemy z naczynia żaroodpornego.

Po czym poszedł do kuchni, wziął w rękę rękawiczkę silikonowa, dał ja Tapporaucie i mówi:

  • masz, Tapporauta, załóż bo sii jest, hehehe, dmuchaj, bo chce z naczynia, mniam mniam :)
Tapporauta

@DidzejJB dzięki, zrobiło mi dzień

Zaloguj się aby komentować