Mam dla państwa do zaprezentowania dwa boczki dojrzewające, według przepisu na pancette. Oto niemal finalna wersja po dojrzewaniu 6 tygodni. Boczki są gotowe do jedzenia, ale aby były najlepsze teraz należy je owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 dni aby wyrównała się wilgotność. Zewnętrzna warstwa mięsa jest wyschnięta na skorupę tak że można nią gwoździe wbijać.
Wcześniej przez 7 dni trzymałem je w lodówce natarte tylko zwykłą solą i pieprzem. Następnie 3 doby w temperaturze pokojowej (22-25'C).
Link do poprzedniego wpisu
https://www.hejto.pl/wpis/dwa-boczki-dojrzewajace-wedlug-przepisu-na-pancette-wczesniej-przez-7-dni-trzyma
Przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew-N7px_5Ow
#gotowanie #gotujzhejto #wedliny #chwalesie #hobby
e6c40adb-45b9-4481-b199-9d01381100fc
e9f6a6d9-54f5-49b8-99a6-8318abca103a
R0HYPN0L

Cholera, zanim przeczytałem to myślałem, że to skarpetki spod łóżka xD

Zrzut

Podziwiam taką konsekwencję. Trudno mi ogarnąć jak to wszystko spamiętać, co kiedy i gdzie powinno się znaleźć, ile czasu wisieć, ile czasu leżeć. Jakiś planer do tego masz specjalny, albo jakiś mózg ai, że to wszystko ogarniasz? Podziwiam takich ludzi. Piorun jak cholera.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Zrzut mam Może po prostu się boisz porażki i paraliżuje cie strach? Stres sprawia że proste rzeczy stają się trudne.

Zrzut

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Tu nie o to chodzi o strach, tylko jak to wszystko spamiętać w prozie życia codziennego, gdzie są jeszcze problemy dzieci, praca, hobby, umówione wizyty. Masz jakiś planer? Bo ja w życiu zapomniałbym, że to jest właśnie ten dzień, w którym mam wyciągnąć włąśnie to z lodówki, albo, że w tym właśnie dniu muszę coś zawinąć w folię lub odwrócić na drugi bok.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Zrzut outlook jest teraz za darmo nie trzeba kupować office 365

LM317T

czy miałeś tak, że mieso nie wyszło/zepsuło się? Jakich błędów unikać?

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@LM317T Nigdy ale warunki zimą na poddaszu mam niemal idealne, jest zimno ale temperatura stabilna przez całą dobę i całą zimę powietrze suche i ok 50m^2 więc jest cyrkulacja powietrza zero kurzu, na pewno trzeba uważać jeśli suszy się np w małej piwnicy gdzie nie ma cyrkulacji albo w pomieszczeniu gdzie może być po opadach deszczu wilgotno.

Trzeba pamiętać że mięso w pierwszych dniach dojrzewania się obkurcza i mogą odsłonić się kawałki mięsa/tłuszczu nie pokryte solą i przyprawami trzeba je po prostu natrzeć solą aby nie rozwinęła się pleśń. Pleśń powierzchniowa na wędlinach jednomięśniowych i tak nie jest niebezpieczna wystarczy ją zeskrobać, jednak większość ludzi może się bać zjeść taką wędlinę.

Mr.Mars

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Może zająlbyś się produkcją takich rarytasów na większą skalę.


Więcej ludzi głaskałoby brzuszek po zjedzeniu.

Zaloguj się aby komentować