Wcześniej przez 7 dni trzymałem je w lodówce natarte tylko zwykłą solą i pieprzem. Następnie 3 doby w temperaturze pokojowej (22-25'C).
Link do poprzedniego wpisu
https://www.hejto.pl/wpis/dwa-boczki-dojrzewajace-wedlug-przepisu-na-pancette-wczesniej-przez-7-dni-trzyma
Przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew-N7px_5Ow
#gotowanie #gotujzhejto #wedliny #chwalesie #hobby
Cholera, zanim przeczytałem to myślałem, że to skarpetki spod łóżka xD
Podziwiam taką konsekwencję. Trudno mi ogarnąć jak to wszystko spamiętać, co kiedy i gdzie powinno się znaleźć, ile czasu wisieć, ile czasu leżeć. Jakiś planer do tego masz specjalny, albo jakiś mózg ai, że to wszystko ogarniasz? Podziwiam takich ludzi. Piorun jak cholera.
@Zrzut mam Może po prostu się boisz porażki i paraliżuje cie strach? Stres sprawia że proste rzeczy stają się trudne.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Tu nie o to chodzi o strach, tylko jak to wszystko spamiętać w prozie życia codziennego, gdzie są jeszcze problemy dzieci, praca, hobby, umówione wizyty. Masz jakiś planer? Bo ja w życiu zapomniałbym, że to jest właśnie ten dzień, w którym mam wyciągnąć włąśnie to z lodówki, albo, że w tym właśnie dniu muszę coś zawinąć w folię lub odwrócić na drugi bok.
@Zrzut outlook jest teraz za darmo nie trzeba kupować office 365
czy miałeś tak, że mieso nie wyszło/zepsuło się? Jakich błędów unikać?
@LM317T Nigdy ale warunki zimą na poddaszu mam niemal idealne, jest zimno ale temperatura stabilna przez całą dobę i całą zimę powietrze suche i ok 50m^2 więc jest cyrkulacja powietrza zero kurzu, na pewno trzeba uważać jeśli suszy się np w małej piwnicy gdzie nie ma cyrkulacji albo w pomieszczeniu gdzie może być po opadach deszczu wilgotno.
Trzeba pamiętać że mięso w pierwszych dniach dojrzewania się obkurcza i mogą odsłonić się kawałki mięsa/tłuszczu nie pokryte solą i przyprawami trzeba je po prostu natrzeć solą aby nie rozwinęła się pleśń. Pleśń powierzchniowa na wędlinach jednomięśniowych i tak nie jest niebezpieczna wystarczy ją zeskrobać, jednak większość ludzi może się bać zjeść taką wędlinę.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak Może zająlbyś się produkcją takich rarytasów na większą skalę.
Więcej ludzi głaskałoby brzuszek po zjedzeniu.
@Mr.Mars to jest myśl
Zaloguj się aby komentować